Odobreno 25 miliona evra za 97 naučnih projekata koje finansiraju Srbija i EU 1Foto: Pixabay/Jarmoluk

Fond za nauku će u naredne tri godine u okviru programa „Prizma“ finansirati 97 projekata u kojima će učestvovati 898 istraživača iz 91 naučnoistraživačke organizacije.

Kako je objavljeno na sajtu fonda, ukupan budžet odobrenih projekata iznosi skoro 25 miliona evra, a sredstva su obezbeđena na osnovu zajedničkog ulaganja Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, kroz zajam i tehničku podršku Svetske banke i bespovratnu finansijsku podršku Evropske unije, koji čine deo „Projekta akceleracije inovacija i podsticanja rasta preduzetništva u Republici Srbiji“ (Projekat Saige), posvećenog jačanju naučnih istraživanja i inovativnog preduzetništva.

Na Javni poziv za program „Prizma“, a na konačnoj listi projekata koji su odobreni za finansiranje nalazi se 97 naučnoistraživačkih projekata.

Najviše projekata čak 32 odobreno je za prirodne nauke i matematiku sa ukupnim budžetom od skoro osam miliona evra, dok je 21, projekat dinansiran sa skor šest miliona odobren za tehničko-tehnološke nauke.

Biomedicinske nauke realizovaće 14 projekata sa ukupnim budžetom od 3,9 miliona evra, a biotehničke nauke 11 projekata sa ukupnim budžetom 2,9 miliona evra.

Takođe 11 projekata odobreno je za društvene i humanističke nauke sa ukupnim budžetom od 2,4 miliona evra, dok će naučnici koji izučavaju veštačku inteligenciju raditi na osam projekata finansiranih sa dva miliona evra, objavio je fond.

Nosioci projekata su naučnoistraživačke organizacije iz Beograda, Novog Sada, Кragujevca, Niša i Кraljeva.

Od 97 projekata koji su odobreni za finansiranje, žene rukovode na 52 projekta, dok su muškarci rukovodioci 45, navedeno je na sajtu fonda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari