Određen pritvor do 30 dana vozaču koji je usmrtio dete na Karaburmi (FOTO) 1foto Miroslav Dragojević

Prvi osnovni sud danas je odredio pritvor do 30 dana G. L. za kojeg se sumnja da je automolom udario dete na pešačkom prelazu na Karaburmi, koje je kasnije preminulo.

Kako se navodi u saopštenju, krivično vanpretresno veće Prvog osnovnog suda u Beogradu uvažilo je žalbu Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu i preinačilo rešenje sudije za prethodni postupk, pa je G. L. odredilo pritvor do 30 dana, koji mu se računa od dana lišavanja slobode.

Rešenje je doneto zbog okolnosti koje ukazuju da će okrivljeni boravkom na slobodi u kratkom vremenu ponoviti krivično delo, kao i zbog opasnosti od bekstva.

Građani Karaburme od sinoć protestuju u Ulici Marijane Gregoran, na pešačkom prelazu gde je stradao devetogodišnji dečak, kada je na njega, njegovog brata i oca naleteo automobil.

Blizu mesta gde se teška saobraćajna nesreća dogodila, stanari su od ranog jutra blokirali saobraćaj špalirom suncobrana i prostirki na kojima sede, tik ispod transparenta “Lazar Galić je ubica”.

Meštani ovog naselja, posebno oni sa mlađom decom, ogorčeni su jer smatraju da pravda nije zadovoljena i traže da se krivac adekvatno kazni, ali su i zabrinuti za bezbednost dece, jer ovo, kažu, nije prvo dete koje je stradalo u tom kraju zbog bahate vožnje.

– Ovde smo pre svega kao roditelji, prijatelji i komšije da podržimo Stefanove doditelje i da izrazimo nezadovoljstvo puštanjem krivca na slobodu. Pokrenuli smo peticiju da Stefanov ubica bude priveden i propisno kažnjen i da oni koji su ga pustili na slobodu kao takvog takođe odgovaraju pred zakonom, kaže za Danas jedna od sugrađanki koja od jutros dežura na blokadi, Jelena Milosavljević.

Ona je pozvala građane na protest koji treba da se održi u 19 časova.

– Pozivam sve sugrađane, roditelje pre svega, da se borimo za bezbednost naše dece na jedan miran i dostojanstven način i da odamo Stefanu počast. Ima mnogo bahate vožnje i ovo nije prvo dete koje je stradalo u Srbiji. Mislim da su i kazne premale. Ne postoji dovoljno velika kazna za oduzet dečiji život, ali nešto mora da se preduzme, kaže Milosavljević i dodaje da je protest podržala fondacija Tijane Jurić.

Sugrađanka sa dvoje male dece, koja sedi na pločniku nadomak transparenta “Ovde je poginuo Stefan”, zamišljena je i teško se odlučila da da izjavu našoj reporterki, jer joj je, kaže, teško.

– Ovde sam prvo kao majka dvoje dece i smatram da je velika nepravda to što ubice naše dece slobodno koračaju dok evo ovde cela Karaburma plače za detetom. Otac je prelazio pešačkim prelazom, pomislim da smo to mogli da budemo i mi… smatram da svako mora da odgovara za svoj zločin, priča ona.

Posle podneva na mestu nesreće nije bilo mnogo okupljenih ljudi. Tu su oni koji dežuraju na blokadi. Meštani prođu, zaustave se, neki donose cveće, drugi zapale sveću. Roditelji sa decom zastanu, sednu na pločnik da odaju počast dečaku, pa nastave dalje.

Tu je i tridesetak komšija iz susednih zgrada, uglavnom ćute i zamišljeni su. U vazduhu se oseća onaj prepoznatljivi strah za svoje najbliže: “Ovo smo mogli da budemo mi”, kao što je i napomenula majka sa kojom smo razgovarali. “Ovo je moglo da bude moje dete, moje unuče, dete mog prijatelja”…

Pored transparenta ispisanog na trotoaru, na kom piše “Ovde je stradao Stefan”, nešto dalje je i poruka sutkinji Prvog osnovnog suda koja je vozača pustila iz pritvora: “Radmila Đerić oslobodila ubicu”.

Po dvoja policijska kola čuvala su raskrsnice i usmeravala vozače na drugi put.

Prethodno veče ljudi su se okupili na bdenju za nastradalog dečaka, a građanima su se pridružili i medicinski radnici iz kola hitne pomoći iz ekipa koje su dečaka odvezle do bolnice. Svoj protest izrazili su uključenim sirenama. Održan je i minut ćutanja za nastradalog dečaka.

Dečak je u nedelju uveče s ocem i mlađim bratom (4) prelazio ulicu na pešačkom prelazu, kad je na njih autom naleteo Lazar G. (38), koji je potom pobegao s lica mesta.

Tužilaštvo je nakon saslušanja, na kom se Lazar G. branio ćutanjem, tražilo pritvor do 30 dana, ali je on pušten na slobodu, uz zabranu napuštanja mesta prebivališta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.