Određen pritvor osumnjičenima za šverc 324 kilograma kokaina iz Južne Amerike 1foto EPA/ARMIN WEIGEL

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu – Posebno odeljenje za organizovani kriminal je dana 22.09.2023. godine doneo rešenje kojim je prema okrivljenima Ž.B., A.M., N.P., S.Š., M.S. i S.S odredio pritvor, koji im po tom rešenju može trajati najduže 30 dana.

Pritvor je prema okrivljenima Ž.B, A.M, N.P, S.Š, M.S. i S.S određen iz zakonskih razloga propisanih odredbom člana 211 stav 1 tačka 1 i 3 Zakonika o krivičnom postupku, odnosno usled postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva svakog od okrivljenih, kao i usled postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će okrivljeni, svaki ponaosob, u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo.

Okrivljenima Ž.B, A.M, N.P, S.Š. i M.S. na teret se stavlja izvršenje po jednog krivičnog dela Udruživanje radi vršenja krivičnih dela iz člana 346 stav 5 u vezi sa stavom 2 Krivičnog zakonika u sticaju sa u sticaju sa krivičnim delom Neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 246 stav 5 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika, dok je okrivljenima S.M, S.S. i više NN lica na teret stavljeno izvršenje krivičnog dela Udruživanje radi vršenja krivičnih dela iz člana 346 stav 5 u vezi sa stavom 4 i stavom 2 Krivičnog zakonika u sticaju sa u sticaju sa krivičnim delom Neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 246 stav 5 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika.

Protiv navedenog rešenja dozvoljena je žalba krivičnom vanpretresnom Veću Višeg suda u Beogradu – Posebno odeljenje za organizovani kriminal u roku od tri dana od prijema rešenja.

Podsećamo, osumnjičenima se stavlja na teret da su tokom 2020. i 2021. godine na području Južne Amerike, Zapadne Evrope, Grčke i Srbije formirali organizovanu kriminalnu grupu sa ciljem kupovine i prebacivanja velike količine kokaina putem prekookanskih brodova iz Južne Amerike na teritoriju Zapadne Evrope i Srbije, navedeno je u saopštenju Tužilaštva za organizovani kriminal.

Kako navodi tužilaštvo, u tom vremenskom periodu ova organizovana kriminalna grupa kupila je, prenela i za prodaju držala 324 kilograma kokaina, iz Ekvadora do luke u Solunu. Tu je grčka policija oduzela drogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari