Održan zbor novinara zbog loše definisanih odbredbi novog zakona o štampi 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

List „Mali Žurnal“, na današnji dan pre 110. godina, objavio je tekst o zboru novinara povodom loše definisanih uslova novog zakona o štampi, a koji se sazvalo Društvo Novinarskih Saradnika(DNS).

Zbor je u deset časova otvorio predstavnik DNS-a, Manojlo Sokić, na kome je rekao da je DNS uzelo inicjativu za borbu zato što novi zakon, na prvom mestu pogađa interese profesionalnih saradnika i novinara.

Održan zbor novinara zbog loše definisanih odbredbi novog zakona o štampi 2
Foto
Screehshoot
digitalna.nb.rs

Sokić je takođe rekao da sastanku trebao da prisustvuje i novinar Stojan Protić, ali da zbog neodložen poslova nije mogao da dođe i podržao rad svojih kolega, navodi se u Malom Žurnalu.

Zboru je trebao prisustvovati i novinar Jaša Prodanović koga je sprečila bolest.

Sv. Grebenac je govorio o najkritičnijom odredbama zakona, merama koje treba preduzeti u borbi protiv istog kao i o tome da treba izabrati jedan izvršni odbor koji bi rukovodio ovom kampanjom.

Reč je prvio uzeo Sava Šibalić koji je rekao da Stojanu Protiću novi zakon, kad i sa sadašnjim ima oko 45 zabrana- od kojih iako je samo jedna sprovedena, dovela je to toga da njegov glavni urednik završi u zatvoru na 45 godina.

Takođe je dodao da se novim zakonom ne sprečava slobodna štampa, već da se ona guši.

Urednik „Republike“ Pera Todorović zatim je rekao ne da se treba boriti protiv novog zakona, već da se treba boriti i da se donese jedan koji će garantovati potupunu slobodu štampe.

Neki novinari su bili mišljenja da u Srbji više nema ni radikalizma ni demorkatizma, nego da je ostala čista korupcija, kao i da Novinarsko udrženje ne treba pozivati  jer nikada ništa nije uradilo za slobodu štampe.

Na kraju je reč uzeo narodni poslanik Milovan Lazarević koji je rekao da na zbor nije došao sa namerom da govori, ali pošto novi zakon donosi veliko zlo, ne samo novinarima već i celom narodu, da će uraditi sve što je u njegovoj moći da u Narodnoj Skupštini zakon ne bude prihvaćen.

Zbor se završio biranjem izvršnog odbora.

Zbor je održan u hotelu „Kaine“ a njemu  su prisustvovali različiti mediji, među kojima su bili predstavnici listova „Pravda“, „Pijemont“, „Zanatski Savez“, „Republika“, „Odjek“, „Jutro“ i svi saradnici beogradskih listova osim vladine „Tribune“.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari