Održana XII „Projada“ u Ratini kod Kraljeva 1Foto: Z.Nikolić

Danas je u Ratini kod Kraljeva, po dvanaesti put za redom, održano takmičenje kulinara u pripremanju proje i drugih tradicionalnih jela koja se prave od kukuruznog brašna.

Kulinari su se takmičil u četiri kategorije: spremanju proje, projare (proja sa dodacima), kačamak i drugih starih srpskih jela.

Prateći deo ove kulinarske smotre je i XXXIII „Smotra dečijeg narodnog stvarlaštva“ na kojoj su nastupila brojna kulturno –umetnička društva sa svojim najmlađim ansamblima.

Ovogodišnja XII „Projada“ nije uprkos dobroj organizaciji i lepom vremenu oborila prošlogodišnje rekorde u broju takmičara i broju posetilaca ali to ,nije uticalo na elan takmičara kao ni na uobučajenu jagmu posetilaca,od štanda do štanda, u degustiranju izloženih specijaliteta.

Odmah po završetku zvaničnog dela otvaranja brojni posetioci „Projade“ nastavili su ranije započete, obilaske takmičarskih štandova ne hajući mnogo za rad i odluke žirija.

Mi ih evo podržavamo u tome i konstatujemo da su svi učesnici današnje kulinarske smotre u Ratini zaista šampioni u spravljanju jela od kukuruznog brašna a u medaljama će ionako, uživati njihovi dobitnici.

Ove godine čak troje domaćih takmičarki iz Ratine ponelo je titulu šampiona u kategoriji najbolje pripremljene proje Nataša Jovanović iz Ratine,u kategoriji projare Zagorka Radojević i u kategoriji najbolje skuvanog kačamaka Gordana Ilić takođe iz Ratine.

Šampionski pehar u konkurencij pripremanja starog ,tradicionalnog jela ove godine, pripao je Vučković Jani iz Vrbe dok je za sveobuhvatnog pobednika XII smotre u pripremanju proje i drugih tradicionalnih jela koja se prave od kukuruznog brašna proglašena ekipa sela Milakovac.

Recimo, na kraju da su idejni tvorci i utemeljivači ove zaista vredne smotre kulinarskih veština u pripremanju jela na tradicionalan način Zoran Vukadinović , nekadašnji čelnik Mesne zajednice Ratina i grada Kraljeva i profesor Poljoprivrednog fakulteta iz Beograda dr.Miladin Ševarlić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari