U cilju promocije Urovice, ali i čuvanja od zaborava običaja i tradicije, meštani ovog negotinskog sela organizovali su prve Dane dijaspore koji praktično predstavljaju i nastavak Majskih susreta, koji su se održavali prethodnih šest godina u Urovici. Objašnjavajući razloge organizovanja ove manifestacije predsednik Saveta mesne zajednice Urovica Đorđe Mitulović kaže da Dani dijaspore treba da približe meštane Urovice koji žive ovde sa našim zemljacima u inostranstvu.


– Dani dijaspore treba da pruže mogućnost za međusobne susrete, ali i dogovore kako dalje da razvijamo i unapređujemo naše selo. Ovo je i prilika da se našim gostima pohvalimo šta smo sve uradili u prethodnom periodu – rekao je otvarajući manifestaciju Đorđe Mitulović.

Sastavni deo prvih Dana dijaspore u Urovici činio je kulturno-umetnički program u kome su se svojim umećem predstavili članovi kulturno-umetničkih društava „Vuk Stefanović Karadžić“ iz Bačke Topole i „Stevan Mokranjac“ iz Negotina, zahvaljujući kojima je brojna publika mogla da vidi i čuje igre i pesme iz Vojvodine, Homolja, Negotinske Krajine, Makedonije, Halova.

Za najlepšu devojku Dana dijaspore, u konkurenciji njih 10, izabrana je Ivana Jeftić iz Negotina, prva pratilja je Slađana Krstić iz Urovice, a druga Kristina Simić iz Bačke Topole.

Prve Dane dijaspore uz podršku opštine Negotin, organizovali su Mesna zajednica Urovica i Evropsko udruženje prijatelja Urovice iz Beča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari