Održano pripremno ročište pred Višim sudom u postupku protiv Vladimira Dimitrijevića 1Foto: Freeimages/Janson Morison

Pred višim sudom u Beogradu danas je održano pripremno ročište u postupku protiv publiciste Vladimira Dimitrijevića, predsednika Političkog saveta Dveri, za govor mržnje prema LGBT+ zajednici po tužbi Udruženja Da se zna, saopštilo je to udruženje.

Kako navodi Udruženje Da se zna, uz tuženog Vladimira Dimitrijevića došlo je više trideset  podržavalaca, koji su u više navrata pokušali da uđu u sudnicu u kojoj nije bilo dovoljno prostora, i pored apela sudije da nema više mesta, narušavali pristojnu atmosferu i snimali prisutne ispred sudnice.

Udruženje podseća da je još marta 2018. godine podnelo pritužbu instituciji Poverenika za zaštitu ravnopravnosti zbog teksta „U odbranu porodice“, u kome je napisano niz nenaučnih tvrdnji, uvreda i diskriminatornih izjava o LGBT+ zajednici u Srbiji, uključujući one da se „Srbima nameće homoseksualizam“, da „homoseksualne veze nisu emotivne, već požudne“, kao i da je „glavni cilj političkog homoseksualizma, uništenje prirodne porodice“ kao i da se „homoseksualne težnje leče postom i molitvom“.

„Usled suštinskog nerazumevanja ljudskih prava LGBT+ osoba i niza diskriminatornih akata i izjava, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti ustanovila je da je ovim tekstom povređen član 12 Zakona o zabrani diskriminacije, i preporučila Dimitrijeviću da uputi javno izvinjenje osobama drugačije seksualne orijentacije od heteroseksualne, o šta se tuženi oglušio“, navode u saopštenju i dodaju da je Udruženje potom pokrenulo privatnu tužbu pred Višim sudom u Beogradu za diskriminaciju.

Nakon pripremnog ročišta okupljeni podržavaoci tuženog su, kako se navodi skandirali i aplaudirali, a potom i pokušali da isprovociraju aktiviste i aktivistkinje Da se zna! Naredno ročište zakazano je za maj 2020. godine.

„Ostaje zabrinutost činjenicom da tuženi Dimitrijević radi kao nastavnik u srednjoj školi i aktivno učestvuje u političkom životu Republike Srbije.Da se zna čvrsto i nedvosmisleno stoji iza ustavom zajemčenog prava na slobodu mišljenja i izražavanja i zalaže se za debatu i dijalog, ali ukazuje da Sloboda govora nije apsolutna i da je ona u ovom slučaju prekoračena, budući da podržavanje negativnih stereotipa predstavlja jedan od najučestalijih uzroka diskriminacije i netrpeljivosti prema LGBT+ zajednici“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari