Održano pripremno ročište za napad na aktivistu pokreta Odbranimo šume Fruške gore 1Foto: Freeimages/Janson Morison

Pripremno ročište za fizički napad na aktivistu Pokreta Odbranimo šume Fruške gore (OŠFG) Petra Živanovića održano je danas u Osnovnom sudu u Sremskoj Mitrovici.

Živanović je u avgustu prošle godine, tokom šetnje kroz šumu, napadnut od strane četvorice radnika, uključujući i šumara Nacionalnog parka „Fruška gora“ (NPFG), jer ih je zatekao „u sumnjivim šumarskim radnjama“ i pokušao da ih fotografiše.

Prilikom napada, Živanović je zadobio lakše povrede.

Osobe koje su ga napale tužilac goni za nasilničko ponašanje i saučešništvo u nasilničkom delu, a jedan od napadača je priznao krivicu i dobio uslovnu kaznu još pre početka postupka.

Kako je Živanović izjavio za agenciju Beta nakon ročišta, za danas je bilo planirano održavanje glavnog pretresa, ali se pojavio samo jedan od osumnjičenih zbog čega je održano samo pripremno ročište, a glavni pretres zakazan za početak marta.

Živanović je rekao i da je sud zatražio privodjenje jednog od opuženih s obzirom na to da se uopšte nije odazivao pozivima suda.

Komentarišući to što proces počinje tek nakon 15 meseci od napada, Živanović je ocenio da je „pravda spora, ali dostižna“.

„To je sud u Sremskoj Mitrovici, možda oni sporije rade. Ono što smo videli u postupcima koje je Galens poveo protiv nas u Novom Sadu, to ide mnogo, mnogo brže“, istakao je.

Petar Živanović je javnosti poznat kao aktivista koji redovno sakuplja smeće koje za sobom na Fruškoj gori ostavljaju posetioci, ali i drvoseče.

U više navrata kese sa smećem ostavljao je ispred kapija Uprave NPFG, uz poruku „S ljubavlju, vaše drvoseče“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari