Odziv za test o kolektivnom imunitetu manji od očekivanog 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIC

Prvi preliminarni rezultati studije o kolektivnom imunitetu u Srbiji na korona virus, trebalo bi uskoro da budu saopšteni javnosti, rekla je za Danas rukovoditeljka studije profesorka Tatjana Pekmezović.

Kako je objasnila, protokol predviđa da se podaci javno predoče nakon što budu gotovi rezultati za prvih 1.000 ispitanika, a tim koji stoji iza studije je blizu tog broja.

Testiranje na antitela koja pokazuju da je osoba preležala koronu u Srbiji počelo je početkom maja, i treba da obuhvati 7.000 porodica, odnosno 17.000 ljudi koji se pozivaju na testiranje.

Tatjana Pekmezović kaže da je odziv ispitanika manji od očekivanog ali da za to postoji razumevanje.

– Ovakve studije nisu česte u našoj populaciji, neki građani se uplaše kada ih lekar pozove, drugi ne smatraju da je to važno. Razloga za strah nema, zato što bezbednost ispitanika nije narušena ni na koji način. Osim toga, studija je odobrena od strane tri etička komiteta, tako da je privatnost ispitanika garantovana – ističe Pekmezović.

Ona dodaje da građani od ove studije imaju višestruku korist kako za svoju porodicu, tako i za zajednicu u celini.

– Porodica će saznati svoj serološki status, a saznanje o nivou kolektivnog imuniteta je ključno za preventivnu strategiju u periodu koji nas čeka – zaključuje sagovornica Danasa.

Kako je ranije objašnjeno, pored procene kolektivnog imuniteta studija treba da pokaže koliki je udeo asimptomatskih infekcija među obolelima. Istovremeno, ELISA testovi koji se rade, a koje pravi Institut za primenu nuklearne energije INEP, određuju u kojoj meri su kod ispitanika prisutna antitela.

Doktorka Pekmezović kazala je ranije za Dojče vele da je to „jako važno jer želimo da kroz projekte koje planiramo na jesen, ponovimo testiranje kod istih ispitanika i tako pratimo dinamiku antitela u našoj populaciji“.

Slične studije o kolektivnom imunitetu na korona virus sprovode i druge zemlje u Evropi.

Prvi podaci koji dolaze iz Hrvatske pokazuju da je manje od dva odsto stanovništva bilo zaraženo koronom, iz Španije taj udeo je nešto veći i iznosi oko pet odsto, dok je u Stoklohomu, u Švedskoj, koja se izdvojila odbijanjem da uvede restriktivne mere, procenat građana sa antitelima 7.3 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari