Oglasi pre 80 godina: Najtraženije pevačice sevdalinki 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Kako su izgledali mali, dnevni, oglasi pre tačno osamdeset godina, tema je današnjih vesti iz prošlosti.

Kako i danas, tako i pre nekoliko decenija, mali oglasi sastavni su deo dnevne štampe. I dok su danas štampane novine samo jedna od mnogih mogućnosti promocije, pre tačno osamdeset godina one su bile najčešći metod reklamiranja proizvoda i usluga.

Oglasi pre 80 godina: Najtraženije pevačice sevdalinki 2Napomena da cena oglasa zavisi od broja reči, tako da jedna reč košta jedan dinar sastavni je deo stranica Vremena namenjenih upravo prodaji ili kupovini. Izdvajamo neke od interesantnijih.

Oglasi poput „Priznata pevačica, sa pristojnom garderobom, slobodna 15. avgusta, kafana Đinovac, Valjevo“ brojni su, ali ipak najveća potražnja, pre tačno osamdeset godina, bila je za pevačima i pevačicama sevladinki.

„Sevdalinska pevačica, poznata Ruža koritarka, traži mesto u boljoj glazbi, slobodna 15. avgusta, dogovor telefonski“  ili „Bolja pevačica traži mesto, peva sevdalinke kao i klasiku, verzirana u poslu“ neki su od brojnih oglasa koji se odnose na ovaj tradicionalni muzički pravac. Pored tih, na stranicama Vreme Mali oglasi, svoje usluge reklamiraju i dzez orkestri.

„Salon džaz orkestar, dupli sastav sa jednom pevačicom i pevačem svestrano rutirani, slobodni, Kraljevo.“

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Oglasi pre 80 godina: Najtraženije pevačice sevdalinki 3Dnevni list Pravda pored klasičnih malih oglasa poseduje i prostor za razmenu kontakta i dopisivanje.

„Mlada vesela gospođica želi poznanstvo boljeg gospodina intelektualca 30-35 radi društva. U potpisu, Lepi dani“, jedna je od ponuda za taj dan.

A tu je i sličan tekst,  glasi ovako: „Stranac, srednje situiran želi poznanstvo samostalne mlade dame društva radi. Diskrecija potpuna. Pisati pod, Avgust.“

Jedna od potraga za gospodinom, ali ne zbog druženja već zbog pozajmice, našla je svoje mesto na stranici Pravde tog  12. avgusta, pre tačno osamdeset godina, i napisana je ovako: „Gospođica traži gospodina koji bi joj pozajmio 1000 dinara, vraćanje po sporazumu. Javiti se redakciji pod Bosanka.“

„Mlađa devojka intelektualka bez igde ikoga svog na svetu, ostavljena na milost i nemilost sudbine. Boreći se za opstanak izgubila telesno i duševno zdravlje, usled čega bez nameštenja ostaje. Moli plemenitu gospodu za pomoć koja bi joj omogućila lečenje. Siroče,“ oglas je u Pravdi koji privlači pažnju kako tad tako i sada.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.