Oglasila se firma Elixir Zorka povodom tvrdnji da će u Šapcu biti skladišten otpad iz Evrope 1Skladište otpada u Šapcu Foto: Elixir Zorka

Kako saopštavaju iz Elixir Zorka, u Šapcu je već počelo skladištenje otpada, ali je on iskjučivo sa teritorije Srbije.

“Skladište otpada u Elixiru, koje su građani tokom posete medija nedavno bili u prilici da vide, urađeno je u skladu sa svim propisima i evropskim standardima”, kaže se saopštenju.

Ističu da se otpad skladišti u dva skladišta na lokaciji nekadašnje Zorka – Obojena metalurgije, a u skladu sa dozvolama koje su dobijene 2019. i 2021. godine.

“Vrlo je važno da naglasimo da je ukupni kapacitet skladišta do 12.000 tona, što isključuje bilo kakvu mogućnost skladištenja ili dopremanja većih količina otpada“, navode oni.

Iz kompanije Eliksir Zorka pozivaju aktiviste i udruženja da posete fabriku i magacine u kojima se otpad skladišti i uvere se u ispunjenost svih standarda, kao i u njihovu potpunu transparentanost u radu.

Podsetimo, prema studiji, koja je nedavno predstavljena javnosti, oko 50 kamiona sa otpadom, svakog dana stizaće u Šabac, koji će biti centar za skladištenje opasnog i neopasnog otpada. On će biti smešten u krugu fabrike, koja je prošle godine dobila tender vredan 10 miliona evra za zbrinjavanje otpada, kao jedini ponuđač, o čemu je Danas već pisao.

Javna rasprava i prezentacija Studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta promene namene i adaptacije postojećih objekata, u objekte za skladištenje opasnog i neopasnog otpada, na katastarskoj parceli u vlasništvu komapnje „Elixir Zorka“, održana je prošlog meseca u Centru za stručno usavršavanje u Šapcu, a mogala se pratiti i putim video linka.

Za ovaj događaj, međutim, nije bilo zainteresovane javnosti, a nije uložena nijedna jedina primedba.

Delom i zbog toga što građani uglavnom i nisu bili informisani o održavanju javne rasprave.

Na ovo, međutim, već neko vreme upozoravaju aktivisti Udruženja građana „Eko straža“ Šabac.

„To je zvanična informacija koju je u toku prezentacije izložila Jadranka Radosavljević, autorka Studije, a investitor je „Elixir Grup“ koji će otpad zbrinjavati zajedno sa firmom „Eco Lager“, koja je njihov ogranak“, objašnjava za Danas Ljupka Stanković iz ovog udruženja.

Napominje da će svi objekti za smešaj otpada biti adaptirani, ali bez rekonstrukcije, što znači da „Elixiru“ za to neće biti potrebna nikakva građevinska i upotrebna dozvola.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari