Prva faza realizacije projekta „Senjski rudnik – grad muzej“, koja je nedavno započeta, trebalo bi, prema ugovoru sa Evropskom unijom, da bude gotova do septembra naredne godine, izjavio je predsednik opštine Despotovac Mališa Alimpijević.


– Vrednost radova prve faze je oko 750.000 evra, a obuhvata rekonstrukciju objekata Muzeja ugljarstva, mašinske radionice i Aleksandrovog potkopa sa uređenjem čitavog tog kompleksa – kazao je Alimpijević.

Izvođač radova je grčka firma „Diastasi“, koja je izabrana na međunarodnom tenderu koji je raspisala Delegacija EU u Srbiji.

Alimpijević je naveo da su završeni radovi na izgradnji infrastrukture za taj kompleks, odnosno vodovodna, kanalizaciona i toplovodna mreža koja treba da napaja ova tri objekta. On je dodao da druga faza obuhvata edukaciju i obuku ljudi koji treba tu da rade, a Delegacija EU treba da izabere konsultanta i realizatora tih poslova.

Senjski rudnik je najstariji rudnik mrkog uglja u Srbiji, osnovan 1853. godine i u njemu je počela industrijalizacija Srbije. Alimpijević je istakao da je projekat rekonstrukcije rudnika strateški važan i da bi trebalo da upotpuni turističku ponudu opštine Despotovac.

Projekat je važan i zbog toga što će biti alternativa za stanovništvo oko Senjskog rudnika kada se bude zatvorila rudarska jama u kojoj su rezerve uglja pri kraju. U Senjskom rudniku je zaposleno oko 200 radnika, od kojih su oko 170 jamski radnici iz Jagodine, Ćuprije, Paraćina, Despotovca i Rekovca.

Planirano je i da se otvori podzemni rudarski muzej u Aleksandrovom potkopu i da se revitalizuje kompletno naselje Senjski rudnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari