Šta da radite i kome da se žalite ako vam Oko sokolovo pošalje kaznu, a ipak niste bili nepropisno parkirani? 1Foto: BETAPHOTO/ BRANISLAV BOZIC

„Oko sokolovo“ snima nepropisno parkirane automobile u svim većim gradovima Srbije.

Praksa je pokazala da „Oko sokolovo“ nije bezgrešno i da kazne umeju da stignu čak i onima koji su bili propisno parkirani.

Bitno je da znate da je rok za žalbu osam dana od kada vam je uručena kazna.

Ako smatrate da niste krivi, neophodno je da u Prekršajnom sudu pokrenete zahtev za sudsko odlučivanje.

Tada vaša žalba ulazi u proceduru u kojoj će sud morati da pogleda snimak i na osnovu njega, vaše izjave i tvrdnje Komunalne milicije presudi ko je u pravu.

Nije neobično da sud presudi u korist građanina ukoliko postoje bilo kakve nedoumice na snimku (ne vidi se jasno da li je auto propisno ili nepropisno parkiran, ne može se nedvosmisleno utvrditi da vozilo nije parkirano u skladu sa zakonom, odnosno da na tom mestu nije dozvoljeno zaustavljanje i parkiranje) – ali je procedura dolaska do pravde komplikovana, odnosno pravda je dostižna ali spora.

Zbog toga što je sudska procedura komplikovana i nije jeftina, građani najčešće idu linijom manjeg otpora te iskoriste mogućnost da u roku od osam dana uplate polovinu sume i tako prođu kudikamo jeftinije.

Kazne koje se izriču na osnovu snimka „Oka sokolovog“ idu od 5.000 do 25.000 dinara, zavisno od težine prekršaja.

Oni koji su odlučni i istrajni da dokažu svoje pravo, treba da znaju da ga mogu sudski dokazati i da su mitovi i neproverene priče da sudovi po navici uvek presuđuju u korist državne institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari