Okrugli sto: Veliko pitanje da li je Srbija razumela promene koje je Zoran Đinđić hteo da donese 1Foto: BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD

Učesnici okruglog stola „Šta je nama Zoran Đinđić danas“, održanog danas u Beogradu, saglasni su da ideje ubijenog predsednika Vlade Srbije, Zorana Đinđića (1952-2003) nisu dovoljno bliske narodu u Srbiji i da je nesitina da Đinđićeva vlada nije ništa uradila.

U diskusiji u Medija centru, u okviru promocije knjige „Zoran Đinđić: Prosvet(l)itelj“ Mijata Lakićevića, učesnici su se složili da je Đinđić bio političar kakav danas „zvuči nerealno“ i da nijedan političar posle njega nije imao hrabrosti da nastavi njegovu politiku.

Predsednik Građanskog demokratskog foruma (GDF) Zoran Vuletić izjavio je da je „veliko pitanje“ da li je Srbija razumela promene koje je Zoran Đinđić hteo da donese i koje je delimično uspeo da sprovede.

„Zbog toga smo ponovo došli ovde gde jesmo. Neću da kažem da smo na početku, ostale su neke tekovine iz te prve vlade Zorana Đinđića na kojima plivaju sve vlasti nakon njegove smrti“, rekao je Vuletić.

Ukazao je da niko posla Đinđića nema hrabrosti ili želje da nastavi politiku koju je vlada Đinđića formatirala i da nastavi s perspektivama koje je ta vlada otkrila srpskom društvu.

Žarko Korać, nekadašnji potpredsednik Vlade Zorana Đinđića, rekao je da je Đinđićeva priča tragična priča o modernizatoru.

Istakao je da je Đinđić „zaista mislio“ da može da promeni Srbiju.

„On je hteo da kosovsko pitanje reši u saradnji sa Zapadom i smatrao je da je potrebno pronaći neko rešenje, čije on obrise nije imao, ali je smatrao da treba da razgovara sa ljudima koji su u javnosti uticajni kad se o tom problemu govori“, rekao je Korać.

Naveo je da je Dobrica Ćosić na „specifičan“ način interpretirao razgovore sa Đinđićem, navodeći da Ćosić nije do kraja razumeo „šta zapravo Đinđić hoće“.

Novinar Boško Jakšić izjavio je da je Đinđić imao dar i „usud“ da gleda unapred i da prodre u suštinu društvenog procesa, dok je danas Srbija okrenuta prošlosti, a današnji političari „samo“ gledaju kako da pobede na izborima.

Istakao je da je u vreme kada je Đinđić bio premijer, Srbija bila miljenica Zapada i da je Đinđić danas živ, Srbija bi bila deo Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari