Olakšice za osmake iz "Ribnikara" pri upisu u srednje škole: Šta je odlučilo Ministarstvo prosvete? 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Učenicima osmog razreda OŠ „Vladislav Ribnikar“ biće omogućeno da pod olakšanim uslovima upišu srednje škole, saznaje Danas.

U odgovoru Ministarstva prosvete na dopis Saveta roditelja te škole iz Ministarstva su poručili da su razmatrali sve mogućnosti podrške učenicima osmog razreda OŠ „Vladislav Ribnikar“ radi realizacije upisa u srednju školu u najboljem interesu učenika i predložili da se broj bodova koji učenik ostvari na osnovu uspeha iz škole i na osnovu završnog ispita, uvećava se za 30 odsto, od broja bodova koji mu nedostaje do 100 bodova.

Posle polaganja završnog ispita i uvećanja broja bodova, roditelj, odnosno drugi zakonski zastupnik učenika ima pravo da izrazi najviše 20 opredeljenja za dalje školovanje (da popuni listu želja).

Učenik se raspoređuje u školu na osnovu opredeljenja i broja bodova, u koje je uračunato uvećanje broja bodova, zajedno sa ostalim učenicima, navodi se u dopisu Ministarstva koje su dobili roditelji iz „Ribnikara“, a u koji je Danas imao uvid.

Ako u istoj školi ima više odeljenja istog smera gimnazije, odnosno obrazovnog profila, a više učenika je ispunilo uslove za rangiranje, učenici se raspoređuju ravnomerno po odeljenjima.

Ukoliko se dogodi da se učenik nije upisao na gore opsani način, raspoređivanje učenika, na osnovu odluke Republičke upisne komisije, vršiće Okružna upisna komisija forimirana pri Školskoj upravi Beograd.

Iz Ministarstva su zahvalili roditeljima učenika osmog razreda na iskazanoj svesti o ulozi završnog ispita, kao i potvrdi da će učenici osmog razreda OŠ „Vladislav Ribnikar“ polagati završni ispit, koji osim evaluacione i kvalifikacione, ima i sertifiikacionu funkciju za završetak osnovnog obrazovanja i vaspitanja.

Podsećaju da je završni ispit propisan kao obavezan, te ga polaže i učenik koji je prijavljen za upis pod povoljnijim uslovima radi postizanja pune ravnopravnosti u obrazovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari