Olenik: Nema spavanja, Vučić se uplašio masovnih protesta, pokušaće opet da usvoji zakon 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Na osnovu brzinskog pojavljivanja predloga zakona o policiji, njegovog još bržeg povlačenja, te tajne o autorima i nebuloznog objašnjenja o povlačenju, neobuloznog čak i za ministra policije, Aleksandra Vulina, može se izvesti više zaključaka. Autori ovog predloga se, sa razlogom, stide njegovog sadržaja te se kriju – komentariše za Danas advokat Aleksandar Olenik, povlačenje Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima iz procedure usvajanja.

Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima povučen je danas, zbog, kako je objasnio ministar unutrašnjih poslova, molbe predsednika Srbije, Aleksandra Vučića.

Naime, Aleksandar Vulin saopštio je da je povučen Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima sledećim rečima: „Predsednik Vučić me je zamolio da Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima povučem iz procedure. Predsednička se ne poriče, i ja ću to uraditi“.

Vulin je istakao da je to njegov lični poraz i da će snositi njegove posledice, ali da će nastaviti da se bori za bezbednu Srbiju „uprkos agentima i njihovim finansijerima“.

Potom je spomenuo „krv na ulicama“.

Olenik: Nema spavanja, Vučić se uplašio masovnih protesta, pokušaće opet da usvoji zakon 2
Foto: MUP

– Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima je povučen, moraćete potražiti neki drugi razlog za krv na ulicama Beograda – rekao je Vulin.

Prema rečima Aleksandra Olenika, plan da se munjevito završi fingiranje javne rasprave u senci još jednog vikend rata na Kosovu je propao, pa se nije moglo preći na još brže usvajanje metodom ’na zvonce’ u skupštini. Mnogo bitnije je uočiti, i to posebnog iz Vulinovog nemuštog obrazloženja gde se pominje ’’kotrljanje glava’’, da smo od Kineza i Rusa, pored skupih kredita i najgore korupcije, uvezli i patentiran metod razbijanja svake organizovane opozicije, koji počinje sveoštim snimanjem i praćenjem svih građana, a završava se fizičkim obračunima, trovanjem i ubistvima političkih neprijatelja – kaže Olenik.

Olenik: Nema spavanja, Vučić se uplašio masovnih protesta, pokušaće opet da usvoji zakon 3
foto FoNet Marija Đoković

Kako dodaje, „drug Putin i brat Si su već napravili više vrsta privatnih policija i vojski raznih vrsta plaćenika koje se na sve načine obračunavaju sa opozicijom, i sve po zakonu, naravno“.

– Pravljenje sličnih državno-partijskih falangi koje će biti zaštićene od suda i progona je jedini cilj ovakvog zakona. Vučić je svestan da su mogući neokonrolisani masovni protesti, te je u pitanju početak pravne pripreme za represiju masovnog karaktera prema svim građanima a posebno prema političkoj opoziciji, ne personalnoj, i to prevashodno onoj koja se otvoreno zalaže za Srbiju na zapadu, za pristupanje NATO i EU. Ovo povlačenje predloga zakona ne sme nikoga da uspava, jer će se iskoristiti prvi zgodan trenutak da se ovakav zakon donese. Pitanje je samo koji će se zgodan momenat izabrati – zaključuje naš sagovornik.

Olenik: Nema spavanja, Vučić se uplašio masovnih protesta, pokušaće opet da usvoji zakon 4
Putin i Si Đinping
Foto: Beta/AP/How Hwee Young

Podsetimo, namera usvajanja novog zakona o policiji uznemirila je veliki deo javnosti, jer bi se njime omogućilo policiji da primenjuje silu nad građanima bez gotovo ikakve odgovornosti a po nahođenju i interesima aktuelnog režima.

Režim Aleksandra Vučić pokazao je u nekoliko navrata u prethodnim godinama da se ne ustručava da primeni silu nad građanima samo zato što su se usudili da protestuju zbog načina na koji predsednik države izvršava svoje dužnosti i funkciju.

Osnovne odlike povučenog nacrta zakona o policiji su slobodno snimanje građana na javnom prostoru uz obrada biometrijskih podataka detektovanog lika, potom zabrana objavljivanja podataka o identitetu službenog lica, koje bi građani prepoznali kao nasilnike, upotreba pojma „policija“, kao i niz dodatnih ovlašćenja ministra i smanjenje javnosti rada.

Identitet policajaca, da je usvojen ovaj zakon, ne bi više bio istaknut imenom i prezimenom, već kombinacijom brojeva i slova, snimci nasilja nad novinarima i građanima na kojima se prikazuje brutalnost policijskih službenika, kakvoj su građani Srbije svedočili, recimo, tokom prošlogodišnjih, julskih demonstracija, ne bi smeli tek tako da se objavljuju, pogotovo ukoliko se identitet službenog lica prepoznaje, a praćenje građana, kritičkih novinara i ostalih javnih radnika putem kamera bilo bi potpuno legalno.

Kako je izvestila Nova.rs, Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima propisivao je, u svom Članu 118 predviđa „upotrebu sredstava prinude prema grupi lica“ gde se navodi da je službeno lice ovlašćeno da izda naređenje grupi ljudi da se raziđe ako su se protivpravno okupili, ili se protivpravno ponaša ili svojim ponašanjem može da izazove nasilјe ili narušavanje javnog reda i mira.

Olenik: Nema spavanja, Vučić se uplašio masovnih protesta, pokušaće opet da usvoji zakon 5
Izvor: Twitter

Ukoliko se grupa ne raziđe, dalje se objašnjava u nacrtu, mogu se upotrebiti sledeća sredstva prinude: fizička snaga, raspršivač sa nadražujućim sredstvom, elektromagnetna sredstva, službena palica, specijalna vozila, službeni psi i konji, uređaji za izbacivanje mlazeva vode, uređaji za emitovanje zvučnih talasa, hemijska sredstva i sredstva za privremeno onesposobljavanje lica.

Aleksandar Vulin je u današnjem saopštenju u kojem saopštava javnosti da je sporni nacrt zakona, koji prema ocenama dela stručne javnosti, u potpunosti preslikava situaciju u Belorusiji i Rusiji, gde su pobunjeni građani naveliko fizički stradali od sile tamošnjih diktatorskih režima, povučen, rekao i sledeće: „Obaveštajnim radom došli smo do informacija da je nekoliko stranih zapadnih obaveštajnih službi preko svoje agenturne mreže u medijima, nevladinim organizacijama i političkim partijama izvršilo medijsku pripremu za organizaciju nasilnih protesta koji za cilj imaju destabilizaciju Srbije. Njima srpske glave nisu bitne i spremni su da ih bacaju u besmislenim sukobima“.

Olenik: Nema spavanja, Vučić se uplašio masovnih protesta, pokušaće opet da usvoji zakon 6

Da li je Vulin ovom izjavom posredno potvrdio da je novi zakon bio namenjen da legalizuje autokratiju i policijsko nasilje nad demonstrantima koji bi na ulicama tražili smenu njegovog režima, podložno je interpretaciji.