Oliver Dulić: Demokrata iz fioke 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Oliver Dulić, nekadašnji ministar životne sredine i prostornog planiranja, pred Specijalnim sudom u Beogradu prvostepeno je osuđen na tri i po godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom izdavanja dozvola 2009. preduzeću „Nuba invest“ za postavljanje mreže optičkih kablova na državnim putevima iako ta slovenačka firma nije imala neophodnu dokumentaciju.

Osim njega krivim su proglašeni i njegov zamenik Nebojša Janjić i direktor „Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak.

Iako je presuda prvostepena i postoji pravo žalbe, u DS, čiji je Dulić član od 1997. smatraju da je presuda politička i dokaz pritisaka na opoziciju. Ne ulazeći u to da li je presuda ispravna ili ne, ona pokazuje i te kako političku igru. O spornom Dulićevom učinku građani su imali prilike da čitaju tek posle formiranja naprednjačke vlade. Ni Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede, nije ostao po strani tvrdeći da su sredstva iz Fonda za zaštitu životne sredine nenamenski trošena. Suđenje Duliću i ostalima nije trajalo dugo, s obzirom na to da je počelo u junu 2015. Ovo može da bude primer kako prolaze funkcioneri bivše vlasti koji nemaju politička leđa i novim vlastima nisu potrebni za politička uslovljavanja i pretnje. Jer zar je moguće da je samo Dulić od svih bivših ministara i ostalih pripadnika vlasti u Beogradu i na lokalu prekršio zakon. Čini se da je fioka sa njegovim gresima otvorena, a da se fioke o ostalim krupnim zverkama dopunjavaju, kad je potrebno delovi dokumentacije se dostavljaju režimskim medijima i stoje zatvorene do daljeg.

U žižu javnosti dospeo je kao najmlađi predsednik Skupštine od 2007. do 2008. zatim kao ministar za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja. Javnost se uzburkala kada se, na osnovu podataka iz Registra imovine i prihoda funkcionera, ispostavilo da je milioner među ministrima, što je demantovao. Za vreme ministrovanja pokrenuo je akciju Očistimo Srbiju, kojom je kako kaže radio na ispunjavanju preporuka iz izveštaja EU koji se odnose na životnu sredinu. Akcija je dolaskom nove ministarke Zorane Mihajlović obustavljena.

Rođen je 21. januara 1975. u Beogradu. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu, gde je završio specijalizaciju iz ortopedske hirurgije i traumatologije. Učestvovao je u studentskim protestima 1996-97. Bio je poslanik DS, član Predsedništva za region Novi Sad i član Spoljnopolitičkog odbora DS. Oženjen je i živi u Beogradu. Hobi su mu vaterpolo, gitara, klavir i tambura. Govori engleski, služi se nemačkim i mađarskim jezikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari