Olivera Kovačević: Ova današnja Srbija je bolja 1

Urednica emisije „Da, možda, ne“ i članica Suda časti Udruženja novinara Srbije Olivera Kovačević, reagovala je je danas na izjavu predsednika Programskog saveta RTS Milivoja Pavlovića, da je ova emisija uznemirila javnost.

Naime Pavlović je izjavio da je emisija na RTS-u posvećena presudi Haškog tribunala ratnim liderima bosanskih Hrvata i Republici Hrvatskoj izazvala uznemirenje javnosti.

“Šta je problem sa emisijom „Da, možda, ne“ za Milivoja Pavlovića? Ako je tema emisije – poslednje presude Haškog tribunala – Slučaj Mladić i Prlić, zašto je problem da se govori o odgovornosti Srbije? Valjda nas to više zanima? Ne bih da nagađam šta je konkretno neobjektivno bilo u emisiji, ali nisam u dilemi koji novinarski kodeks i standard RTS-a da primenim. Sigurno ne onaj iz 1991-94. kada je gospodin Pavlović bio ministar informisanja, ali ni onaj iz 1995. kada je bio direktor Radio Beograda, a neki njegovi novinari, posle „Oluje“ sačekivali srpske izbeglice iz Hrvatske sa pitanjem „kojim dobrom“. Ova današnja Srbija je bolja. Programski savet RTS ima pravo da razmatra, daje preporuke i predloge, ali ne i da uređuje emisije. Za razliku od predsednika Programskog saveta, ja sam dobila samo pohvale za emisiju, podršku kolega iz novinarskih udruženja i ogromnu gledanost emisije. Napad na emisiju preko Večernjih novosti smatram neprimerenim pritiskom na slobodu govora i novinarstvo”, navodi se u odgovoru.

Inače, danas je Udruženje novinara Srbije je pozvalo rukovodstvo Radio-televizije Srbije (RTS) da objavi pismo koje je predsednik Programskog saveta RTS Milivoje Pavlović uputio glavnom i odgovornom uredniku Informativnog programa Nenadu Stefanoviću, zbog emisije „Da, možda, ne“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.