Monodramu Vladimira Đorđevića „Na taljigama u večnost“, u izvođenju glumca Knjaževačko-srpskog teatra Zdravka Maletića, imala je priliku da pre nekoliko dana na pozorišnoj sceni Doma kulture, pogleda i novovaroška publika. Ovo je, inače, prvo dramsko delo o znamenitom vojvodi Petru Bojoviću (1858-1945) koji je, posle pobeda u Balkanskom i Prvom svetskom i odlikovanja, zbog vernosti kralju i dinastiji Karađorđević, po završetku Drugog svetskog rata, bio skoro zaboravljen. Zbog toga monodrama i nosi naziv „Na taljigama u večnost“.

Maletićje impresivnom i više nego sugestivnom glumom izazvao snažne emocije kod domaćih poklonika pozorišta i lika i dela slavnog vojskovođe. „Monodrama „Na taljigama u večnost“ je dramaturški nastala kao autorski i pokušaj glumca Zdravka Maletića da na neki način odbranimo lik i delo vojvode Petra Bojovića pred sudom srpske istorije, na imaginarnom suđenju, koje nikada nije održano i da pojasni njegovu ulogu u sudskom procesu protiv Dragutina Dimitrijevića Apisa, osuđenog i pogubljenog u Solunu 1917. godine zbog prevratničkog delovanja. Ovo je istorijska, životna i nadasve ljudska priča o časti i hrabrosti sa jedne, i nepravednom odnosu prema zaslužnim pojedincima sa druge strane, kao i večnom stradanju našeg naroda“, kaže autor teksta Vladimir Đorđević. Ovo je, inače drugi put da Đorđevićkroz umetnost, na pozorišnoj sceni izvrši svojevrsnu rehabilitaciju zaboravljenih, a zaslužnih ličnosti srpske istorije. Prethodna njegova priča bila je o Apisu, a tu ulogu tumačio je glumac Aleksandar Milojević.

Predstava „Na taljigama u večnost“ premijerno je izvedena prošle godine u junu na sceni Knjaževačko-srpskog teatra u Kragujevcu, a nastala je u okviru četvorogodišnjeg obeležavanja 100-godišnjice Prvog svetskog rata. U Novoj Varoši gostovala je u okviru tradicionalne manifestacije „Dani kulture“, a ako se suditi po reakcijama publike, i u narednom periodu očekuje je dug i uspešan pozorišni život.

Decenijama zaboravljen

Iako je vojničkim umećem i ličnom čašću vojvoda Petar Bojovićza života podigao najlepši spomenik u srpskom rodu, decenije zaborava su pokrivale njegove zasluge. Spomen bista na njegovom grobu otkrivena je tek 1989. godine, Donjegradskom bulevaru u Beogradu vraćeno je ime vojvode Bojovića, koje je dobio 15. maja 1936. a ulice u pojedinim gradovima Srbije počele su se dičiti njegovim imenom. „Tek 52. godine nakon smrti, na Trgu u Novoj Varoši, koji nosi njegovo ime, na Vidovdan 1997. godine, otkrivena je bronzana skulptura, rad beogradskog vajara Miodraga Živkovića“, podseća Dragoljub Gagričić, predsednik lokalnog udruženja koje nosi vojvodino ime i neguje sećanje na znamenitog pretka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari