Ombudsman: Diktafon je pomoćno sredstvo 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Iako je imao priliku da odgovori na pitanja Danasa – zbog čega se sastanci sa zaposlenima tajno snimaju – zaštitnik građana Zoran Pašalić je šturo rekao da „to nije baš tako“ i da se ne snimaju svi sastanci.

O detaljima nije želeo da govori, ali se nakon što je tekst o tajnom snimanju zaposlenih izazvao buru u javnosti naknadno setio da nam pošalje odgovor u kojem navodi da se diktafon koristi kao pomoćno sredstvo i da su zaposleni znali da su snimani.

Zaposleni, međutim, to negiraju.

– Sastanci zaštitnika građana sa svim zaposlenima u Stručnoj službi nisu tajno snimani, s obzirom na to, da je zaštitnik građana Zoran Pašalić zaposlene koji su bili prisutni na tim sastancima upoznao pre otpočinjanja sastanaka da će se sastanci beležiti na diktafonu. Kako su zaposleni bili prethodno upoznati sa audio snimanjem sastanka i sa istim se konkludentnom radnjom odnosno na prećutan način saglasili s obzirom da niko nije imao primedbe, a posebno iz razloga što je diktafon sve vreme bio dostupan odnosno vidljiv svim zaposlenima, koji su prisustvovali sastancima, jer se nalazio na stolu sale za sastanke – naveo je Pašalić u reakciji dostavljenoj Danasu.

Međutim, zaposleni i dalje tvrde da nisu znali da se razgovori na sastancima sa Pašalićem snimaju.

– Zaposleni u Stručnoj službi zaštitnika građana nisu nikada bili obavešteni da se svaki sastanak, koji zaštitnik Pašalić drži sa zaposlenima, snima. To su shvatili tek 2. novembra 2018, kada je na sastanku pušten deo audio snimka sa sastanka održanog 29. avgusta iste godine – naveli su naši izvori iz službe zaštitnika. Kako su naglasili, niti su obavešteni da se sastanak snima niti je od njih tražena saglasnost za tako nešto.

– Na sastanku održanom u avgustu Pašalić je vređao zaposlene, pežorativno i sa nipodaštavanjem se izražavao o njihovim sposobnostima i stručnim kvalitetima, kao „da ste dobri pravnici ne biste ovde radili za 30-40 hiljada… Takođe je najavljivao i novu sistematizaciju „u kojoj možda neće biti mesta za sve“ – navode naši sagovornici. Takođe ističu da im je snimak sa tog sastanka pustio u novembru kako bi im „dokazao“ da ih nije vređao, „već da su ga pogrešno razumeli“.

– Nismo bili toliko šokirani njegovim pokušajem da ublaži značaj izrečenih uvreda, koliko činjenicom da je on nas snimao. Audio zapis koji nam je pustio nema veze sa izradom zapisnika, što je očigledno, a takođe demantuje i njegove navode da se snimci brišu nakon dva dana, jer nam je pustio snimak posle dva meseca – ističu u službi zaštitnika i dodaju da u instituciji ombudsmana ne postoji nikakva odluka, pravilnik ili sličan dokument kojim je ovo pitanje uređeno.

U reakciji na Danasov tekst, Pašalić je naveo da je neistina tvrdnja da „pojedini zaposleni napreduju mimo propisa, dok se drugi degradiraju i raspoređuju na niže pozicije“.

– Napredovanja zaposlenih su izvršena u skladu sa odredbama Zakona o državnim službenicima i aktom o sistematizaciji usvojenom u Skupštini Srbije krajem 2018. Tačno je da je ukinut određen broj šefovskih i načelničkih pozicija, ali to je učinjeno iz razloga postizanja veće funkcionalnosti i ekonomičnosti, kao i bolje efikasnosti službe – naveo je Pašalić.

Međutim, naša saznanja govore da je pri raspoređivanju zaposlenih u Stručnoj službi prekršen Zakon o državnim službenicima, kao i Pravilnik o sistematizaciji. Za dvojicu državnih službenika primljenih na određeno vreme nepoznato je prethodno radno radno iskustvo. Pravilnikom o sistematizaciji radnih mesta ni za jedno radno mesto (osim IT) kao uslov u pogledu stručne spreme nije predviđen tehnički fakultet, a jedan od zaposlenih koji je rapidno napredovao u zvanje višeg savetnika završio je Fakultet za industrijski menadžment u Kruševcu. Zasnovao je radni odnos u službi zaštitnika građana 6,5 godina nakon završenog fakulteta, iako je neophodan zakonski uslov sedam godina radnog iskustva.

Drugi zaposleni, inače redovan član ekipe za putovanja, takođe je brzo napredovao, dva puta u roku od dva meseca – u momentu dolaska Pašalića bio je mlađi savetnik, u decembru 2018. unapređen je u zvanje savetnika, da bi u februaru 2019. unapređen u zvanje samostalnog savetnika. Sumnja se da ispunjava uslove u pogledu potrebnog radnog iskustva. Pojedini zaposleni se u javnosti predstavljaju na jedan način, a sistematizacijom su raspoređeni na drugo mesto.

Ko sme da koristi Visa karticu?

Od zaštitnika nismo dobili ni odgovor na pitanje ko sve u službi može da koristi Visa karticu na službenim putovanjima, s obzirom da su u mandatu prošlog ombudsmana to mogli samo zaštitnik i njegovi zamenici, dok je Pašalić, prema našim saznanjima, taj spisak sada znatno proširio. Takođe, sadašnji zaštitnik nema zamenike, jer je svima istekao mandat a novi nisu imenovani.

Uredništvo: Zloupotreba prava na odgovor

List Danas je objavio odgovore Zorana Pašalića na izjave Miloša Jankovića i autorski tekst Saše Jankovića gde je pomenut, jer nam tako nalaže Kodeks novinara i pravila profesije, ali uredništvo našeg lista nije objavilo odgovore (osim delova odgovora u ovom članku) koje je on slao posle objavljenih tekstova, zato što je naša novinarka uredno pre pisanja tih tekstova zvala i drugu stranu, to jest zaštitnika građana, ali je on tada davao šture izjave.

Smatramo da zaštitnik građana na taj način zloupotrebljava pravo na odgovor. NJegova izjava da Danas krši zakon je u najmanju ruku tendenciozna jer Danas svima pruža priliku da reaguju ili odgovore na tekstove gde se pominju, međutim – ne dozvoljavamo da to neko zloupotrebljava, navodi se u reagovanju uredništva Danasa na izjavu Pašalića da Danas krši zakon neobjavljivanjem njegovih odgovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari