Omiljeni Vučićev saradnik neće ućutkati Peščanik 1Foto: FoNet Nenad Djordjevic

Portal Peščanik prikupio je novac i isplatio kaznu i sudske troškove po tužbi ministra policije Nebojše Stefanovića zbog povrede časti i ugleda u tekstu autorke Vesne Pešić, zahvaljujući podršci i brzom odzivu čitalaca na njihov apel za pomoć.

Ovo su za Danas potvrdile i urednice ovog portala Svetlana Lukić i Svetlana Vuković, koje su istakle da su iznenađene i zahvalne na reakciji javnosti.

– Čitaoci Peščanika su za manje od 48 sati uplatili dovoljno novca da u potpunosti možemo da ispunimo naredbu nezavisnog pravosuđa i ministru policije pod hitno platimo odštetu za patnju koju mu je nanela naša autorka Vesna Pešić, i nas dve kao urednice Peščanika. Ministru ćemo uplatiti i 500 dinara bakšiša, da mu se nađe. A naši čitaoci su se poneli besprekorno – reagovali su masovno i reagovali su brzo. Time su, mislim, poslali dvostruku poruku – omiljenom Vučićevom saradniku da neće, makar ne na ovaj način, ućutkati Peščanik i njegove autore, a nama koji ga pravimo da nismo sami, i da očekuju da nastavimo da radimo bez obzira na sve pritiske“, navele su Lukić i Vuković za naš list. One su se zahvalile i uredništvu i kolegama iz redakcije Danasa na doprinosu koji je naš list dao u ove svrhe.

List Danas se odazvao apelu za pomoć Peščanika u prikupljanju 250.000 dinara koji će „ministru policije Nebojši Stefanoviću nadoknaditi deo duševnih bolova zbog Savamale“, kako se navodilo u pozivu, uplativši 20.000 dinara za ove svrhe.

Naime, Apelacioni sud u Beogradu je potvrdio presudu Višeg suda po kojoj su autorka Vesna Pešić i urednice portala povredile čast i ugled ministra policije te im je naređeno da mu isplate 156.102,74 dinara, kao i da mu nadoknade troškove suđenja u visini od 96.887,77 dinara. Visina troškova suđenja je posledica toga što je glavna rasprava zbog ministrovih obaveza u očuvanju mira i stabilnosti Srbije, a posebno zbog borbe protiv korupcije i kriminala, pomerana skoro deset puta.