Jedna žena u Kairu umrla je od posledica ptičjeg gripa, prenela je egipatska državna novinska agencija Mena. U Egiptu je do sada od ptičjeg gripa umrlo 11 ljudi, što je najveći broj umrlih od ove bolesti izvan Azije. U zemlji je trenutno još osam osoba obolelo od te bolesti i u fazi su oporavka.

Jedna žena u Kairu umrla je od posledica ptičjeg gripa, prenela je egipatska državna novinska agencija Mena. U Egiptu je do sada od ptičjeg gripa umrlo 11 ljudi, što je najveći broj umrlih od ove bolesti izvan Azije. U zemlji je trenutno još osam osoba obolelo od te bolesti i u fazi su oporavka. Ptičji grip je prvi put registrovan u februaru prošle godine. Varda Eid Ahmed (27) preminula je nakon što je šest dana ležala u bolnici. Ona je u bolnicu primljena 13. januara zbog upale pluća. Portparol ministarstva zdravlja saopštio je ranije tokom nedelje da je ona gajila kokoške u svojoj kući. Prema njegovim rečima, ministarstvo je brzo reagovalo i poslalo ekipu da uzme uzorke od članova njene porodice
Jedna 19-godišnja devojka umrla je od ptičjeg gripa u Indoneziji, čime se broj umrlih od te opasne bolesti u toj zemlji popeo na 62 osobe, saopštilo je indonežansko ministarstvo zdravlja. Žena poreklom iz jednog sela u provinciji Zapadna Java umrla je posle tri dana lečenja u bolnici, dodaje se u saopštenju. Ministarstvo navodi da se devojka zarazila virusom H5N1 koji izaziva ptičji grip, šest dana pre nego što je prebačena u bolnicu, u direktnom kontaktu sa zaraženom živinom.
Virus ptičjeg gripa je od 2003. godine širom sveta ubio najmanje 161 osobu. Strahuje se da bi od epidemije ptičjeg gripa milioni mogli umreti ukoliko virus mutira u oblik koji se lako prenosi sa čoveka na čoveka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari