Sud u Zimbabveu odložio je juče donošenje odluke povodom peticije koju je podnela opozicija, a u kojoj se zahteva objavljivanje rezultata nedavno održanih predsedničkih izbora. Međutim, sud je ipak odlučio da ima ovlašćenje da sudeluje u slučaju, što je bilo jedno od spornih pitanja, izjavio je advokat Alek Mučadehama.

Sud u Zimbabveu odložio je juče donošenje odluke povodom peticije koju je podnela opozicija, a u kojoj se zahteva objavljivanje rezultata nedavno održanih predsedničkih izbora. Međutim, sud je ipak odlučio da ima ovlašćenje da sudeluje u slučaju, što je bilo jedno od spornih pitanja, izjavio je advokat Alek Mučadehama. Vladajuća partija Zanu-PF zatražila je dalje odlaganje objave rezultata zbog, kako ih je nazvala, „grešaka i propusta“ u prebrojavanju glasova.
Međutim, opoziciona Partija za demokratske promene (MDC) rekla je da vladajuća partija želi odlaganje rezultata da bi na taj način pomogla Mugabeu da nađe načina da ostane na vlasti. „Glupo je i apsurdno govoriti o ponovnom prebrojavanju glasova pre nego što saznamo rezultate“, rekao je vođa MDC Morgan Cvangiraji. „Ono što znamo jeste da u toku 48 sati možete zatražiti ponovno brojanje glasova u izbornim jedinicama. U ovom slučaju glasovi su već sakupljeni u svim izbornim jedinicama, prema tome o kojem ponovnom brojanju oni govore? Ne samo da bi to bilo protiv zakona, već bi bilo i potpuno nepraktično“. On je, takođe, izrazio zabrinutosti da bi država mogla da mobiliše oružane snage, omladinske brigade i ratne veterane da izvrše pritisak na glasače kako bi podržali Mugabea u drugom krugu izbora.
U međuvremenu, vođa MDC juče je tokom posete Južnoj Africi zatražio međunarodnu pomoć kako bi smenio Mugabea s vlasti. Cvangiraji se susreo s „vodećim ljudima Južne Afrike“, rekao je Tendai Biti, generalni sekretar MDC, ali je odbio da da detaljne informacije. „Zahtevamo da Međunarodni monetarni fond na ovonedeljnom sastanku uskrati pomoć Zimbabveu u slučaju da predsednik u potpunosti ne prihvati rezultate izbora i povuče se s vlasti“, navodi se u saopštenju opozicionog lidera objavljenom u britanskom listu Gardian. „Vreme je za diplomatiju. Najveće sile kao što su Južna Afrika, SAD i Britanija moraju da ulože napore da nas oslobode od pogubne Mugabeove vladavine i da ga primoraju da se povuče“. Cvangirai je dodao da Mugabe „priprema rat protiv naroda“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari