Predsednik Južne Afrike Tabo Mbeki, posrednik u pregovorima u Zimbabveu, nije uspeo da ubedi opoziciju da učestvuje na okruglom stolu s predsednikom Robertom Mugabeom.
– Ekipa posrednika deli stav čelnika Zimbabvea da treba brzo reagovati, rekao je Mbeki novinarima tokom kratke posete Harareu.

Predsednik Južne Afrike Tabo Mbeki, posrednik u pregovorima u Zimbabveu, nije uspeo da ubedi opoziciju da učestvuje na okruglom stolu s predsednikom Robertom Mugabeom.
– Ekipa posrednika deli stav čelnika Zimbabvea da treba brzo reagovati, rekao je Mbeki novinarima tokom kratke posete Harareu. Mbeki je u subotu razgovarao sa Mugabeom i predstavnicima glavne opozicione partije Pokreta za demokratske promene. Lider opozicije Morgan Čangeraj odbio je učešće na okruglom stolu.

Merkelova traži podršku za oštrije sankcije

Mbeki je rekao da je Čangeraj tražio razgovore s Mugabeom i da je dao zeleno svetlo za sastanak.
– Nažalost, kada sam došao u Harare, Morgan Čangeraj je zatražio odlaganje sastanka, dodao je predsednik Južne Afrike.
Mbeki je rekao da je najavljeni sastanak trebalo da bude održan kako bi se utvrdili okviri daljeg dijaloga. Čangeraj, koji je pobedio u prvom krugu izbora, ali nije osvojio dovoljno glasova da postane šef države, povukao se iz drugog kruga izbora zbog nasilja nad njegovim pristalicama.
Opozicioni pokret je odbacio poziv Afričke unije da se u Zimbabveu formira vlada nacionalnog jedinstva, kao i zahtev Mugabea da, pre međusobnih pregovora, prizna njegovu pobedu na predsedničkim izborima.
Opozicija se zalaže za „prelazni dogovor koji će omogućiti reformu Ustava i nacionalno pomirenje pre održavanja novih izbora“. Mugabe (84) je na vlasti od 1980. godine i počeo je, posle drugog kruga izbora, šesti predsednički mandat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari