Oproštaj od Dragoljuba Žarkovića na Novom groblju u Beogradu 1Foto: BETAPHOTO/EMIL VAS/EV

Oproštaj pred kremaciju osnivača i glavnog urednika nedeljnika „Vreme“, Dragoljuba Žarkovića, danas je priređen na Novom groblju u Beogradu gde će urna s njegovim prahom biti položena u Aleju zaslužnih građana.

Žarković se opredelio protiv autoritarnosti i lažne sabornosti i naveo da su tim putem krenuli i brojni članovi njegove porodice – rekao je u oproštajnom govoru jedan od njegovih rođaka.

Oproštaju su, pored članova Žarkovićeve porodice, prisustvovale njegove mnogobrojne kolege – novinari, stotine građana, javne i političke ličnosti.

Došli su predsednik Socijaldemokratske stranke i nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić, predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, ministar za inovacije Nenad Popović, vlasnik kompanije Delta Holding Miroslav Mišković i drugi.

Dragoljub Žarković umro je u sredu posle kraće i teške bolesti u 69. godini.

Žarković je bio osnivač Vremena i njegov glavni urednik od 1991. godine.

Pre toga bio je novinar i urednik u novinskim kućama Politika (1974-1987) i Borba (1987-1990).

Bio je komentator Radija Slobodna Evropa (1993-1998), sarađivao sa Zapadnonemačkim radijom (WDR) i pisao za niz listova u Evropi (italijanska Republika, austrijski Standard…).

Autor je više televizijskih emisija i projekata.

Kasnije tokom karijere bio je stalni kolumnista dnevnog lista Politika i predavač na Fakultetu političkih nauka gde je bio i član Saveta fakulteta.

Bio je prvi predsednik Udruženja profesionalnih novinara Srbije iz kojeg je nastalo Nezavisno udruženje novinara Srbije, kao i počasni član međunarodnih medijskih asocijacija.

Objavio je 2016. godine „Naprednu knjigu“ s podnaslovom „Godine uspona Aleksandra Vučića“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari