Opšta bolnica u Kruševcu ponovo prima kovid pacijente, deo gimnazijalaca na onlajn nastavi 1Foto: EPA/ ATTILA BALAZS

Drugi dan uzastopno u Kruševcu je trocifren broj novoobolelih,  a zbog velikog broja učenika kod kojih je potvrđen korona virus, jedna smena kruševačke Gimnazije prešla je na onlajn nastavu.

Radi sve većeg broja obolelih Opšta bolnica u tom gradu, posle tri meseca, ponovo hospitalizuje kovid pacijente.

Korona je tokom prethodna 24 sata potvrđena kod 115 osoba iz Kruševca, dok ih je u Rasinkog okrugu ukupno 190, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje, dok je dan ranije je u okrugu bilo 217 novih slučajeva, od kojih je 112 u Kruševcu.

Zbog sve više zaraženih koronom, u kruševačkoj Opštoj bolnici ponovo se hospitalizuju oboleli od tog virusa, koji žive na području Rasinskog okruga. U toj zdravstvenoj ustanovi trenutno je smešteno 49 pozitivnih pacijenata, a u Kovid bolnici je 67 osoba sa područja tog okruga.

„Morali smo ponovo da otvorimo osmi i sedmi sprat zgrade u kojoj je infektivno odeljenje za lečenje kovid pacijenata i ti spratovi su već popunjeni. Najverovatnije ćemo za one sa lakšom kliničkom slikom opredeliti zgradu starog dečijeg odeljenja, da ne iseljavamo odeljenje neurologije, koje je veliko“, rekla je agenciji Beta direktorka Opšte bolnice Kruševac Vesna Stević Gajić.

Dodala je da se deca koja su obolela od kovida, a čije stanje zahteva hospitalizaciju, šalju u Klinički centar Niš, te da je od početka školske godine u tu ustanovu upućeno četvoro dece iz Kruševca.

Prema podacima kruševačkog Doma zdravlja od 215 dece, koja su prošle nedelje bila testirana na koronu, pozitivan nalaz imalo njih 85.

Zbog sve većeg oboljevanja među učenicima, popodnevna smena kruševačke Gimnazije, u kojoj su druga i četvrta godina, od danas je na onlajn nastavi, dok je prepodnevna smena, koju pohađaju učenici prve i treće godine, na kombinovanom modelu.

„U popodnevnoj smeni u Gimnaziji smo imali osam odeljenja u kojima su potvrđeni slučajevi kovida koji su bili povezani i zato je odlučeno da cela smena pređe na onlajn nastavu u narednih deset kalendarskih dana“, izjavila je za agenciju Beta epidemiolog u kruševačkom Zavodu za javno zdravlje Mirjana Avramović.

Kovid je, kako je dodala, od 5. do 15. septembra, potvrđen kod 40 đaka te škole, koji su u periodu zaraznosti bili u konktaku sa ostalim učenicima i profesorima.

Podaci kruševačkog Zavoda za javno zdravlje pokazuju da su, osim đaka te gimnazijske smene, učenici još 29 odeljenja u osnovnim i srednjim školama u tom gradu, kao i devet odeljenja iz trsteničkih škola te po dva odeljenja u Aleksandrovcu i Ćićevcu, na onlajn nastavi.

U Rasinskom okrugu trenutno onlajn nastavu prate učenici 42 odeljenja, a za deset odeljenja je istekao desetodnevni period takvog učenja.

Podaci pomenutog Zavoda pokazuju da je od početka školske godine korona potvrđena kod 153 đaka i 36 profesora u Rasinskom okrugu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari