Opštinski čelnici nisu dozvolili skup u MZ Požega 1Foto: N. K.

Požežani su se i sinoć, sedmi put za tri meseca, okupili na Trgu Slobode i protestovali protiv lokalne vlasti, a na skupu je najavljeno osnivanje Grupe građana „Inicijativa za Požegu“.

Predstavnici lokalne vlasti, koju predvode naprednjaci, kako su objasnili organizatori, nisu dozvolili da se javna tribina „Požega po meri svojih građana“ održi u prostoriji Mesne zajednice Požega u centru grada, pa su se građani okupili na Trgu Slobode. Zbog toga su građani negodovali i oblepili nalepnicama vrata te prostorije sa natpisima „Zabranjeno za građane Požege“, a zbog kiše protest je završen ranije.

Gost na skupu, koji organizuje Građanska inicijativa „Protesti u Požegi, bio je Đorđe Pavićević, profesor FPN Beograd, koji je porekom iz Požege, poručivši okupljenima da se „ne plaše i da je neohodno da se dobro organizuju“, te da se „promene u Srbiji, koja je u strahu, mogu pokreniti jedino sa lokalnog nivoa“.

– Građanske inicijative imaju šansu da obuzdaju ono što nam se dešava i što niko racionalan ne može da predvidi kako će da se završi. Možda nećemo odmah videti efekte svega toga, ali sasvim je izvesno da situacija u Požegi nije ista kao pre tri meseca, jer lokalna vlast zna da ima opoziciju i da neko posmatra to što rade, rekao je Pavićević.

Aleksandar Divović, član „Protesta u Požegi“, objasnio je da osnivanje Grupe građana „Inicijativa za Požegu“ predstavlja alternativu postojećim političkim partijama, u koje su građani izgubili poverenje.

Objasnivši da će to udruženje biti nestranačka organizacija, koja namerava da učestvuje na lokalnim izborima, Divović je rekao da će ga činiti ljudi koji „nisu kompromitovani, ali i oni koji su bili članovi partja i koji su se dokazali na svojim funkcijama i radnim mestima“.

– Za nas nije prihvatljivo da sarađujemo sa ljudima koji su bili u sukobu interesa na štetu građana, koji su trgovali narodnim poverenjem, koji su pokazali da im je vlast jedini cilj, poručio je Divović i ocenio da formiranje tog udruženja „predstavlja izlaz iz sadašnje situacije“.

O malverzacijama čelnika požeške vlasti, nameštanju tendera, nepotizmu, stranačkom zapošljavanju u javnom sektoru i zabrani održavanja skupa u prostoriji MZ Požega, govorio je pravnik Nilola Maslać, kao i drugi govornici.

Mirni građanski protesti u Požegi su pokrenuti spontano u februaru, nakon odluke lokalne vlasti da za 12 miliona dinara iz opštinskog budžeta kupi parcelu i nelagalni objekat, čiji je jedan od vlasnika muž Zorice Mitrović (SNS), predsednice SO. Građani su protestima to sprečili, jer su vlasnici odustali od prodaje, ali lokalna skupšina još uvek nije donela odluku o odustajanju od te kupovine.

Osim zahteva da loklana skupština usvoji tu odluku, traže se smene opštinskih čelnika i da državni organi pokrenu postupke po tužbama koje su protiv njih podneli građani, a protesti će, kako je najavljeno, biti nastavljeni do ispunjenja zahteva.

Koncerti u kafiću

Zbog jake kiše, koncerti bendova Rok almanah iz Užica i Teorija zavere iz Požege, koji su bili deo večerašnjeg okupljanja, umesto na Trgu Slobode, priređeni su u kafeu Đoker.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari