Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine pozvalo je mađarskog ambasadora u Kijevu da objasni na šta je premijer Mađarske Viktor Orban mislio kada je nedavno govorio o posebnom statusu za mađarsku manjinu u regionu.


Orban, koji je u aprilu po drugi put izabran za premijera, u svom inauguracionom govoru je rekao da Mađari koji žive u susednim zemljama – Karpatskom basenu, treba da imaju posebna prava. Govoreći o 200.000 Mađara u Ukrajini, Orban je naglasio da se njima mora dati dvojno državljanstvo, sva prava manjina, ali i pravo na samoupravu, podseća EUobserver. „Ovo je naše jasno očekivanje od nove Ukrajine“, istakao je tada Orban.

Nakon mirovnog sporazuma iz 1920. kada je Mađarska ostala bez dela teritorije, velike mađarske zajednice žive u Rumuniji, Slovačkoj, Srbiji i u Ukrajini. Ministar spoljnih poslova Mađarske Janoš Martonji već je bio prinuđen da na marginama sastanka sa kolegama iz EU, održanom u Briselu u ponedeljak, opravda izjavu Orbana. Hrvatski Jutarnji list kritikovao je Orbanove komentare poredeći ih sa izjavama ruskog predsednika Vladimira Putina o zaštiti etničkih Rusa van Rusije. Međutim, Martonji je rekao da Orbanova izjava nije ništa novo u politici koju poslednjih 25 godina sprovode mađarske vlade.

Položaj mađarske manjine bio je tema i na Univerzitetu u Varšavi, koji je Orban posetio odmah nakon reizbora. Poljski premijer Donald Tusk rekao je u utorak da su Orbanove izjave „nesrećne i uznemiravajuće“. „Moramo da budemo oprezni da ni na koji način, namerno ili ne, ono što kažemo ne znači da podržavamo proruske separatiste“, izjavio je Tusk za Warsaw Voice Online. Tusk je tada rekao da će to pitanje pokrenuti tokom konferencije o bezbednosti GLOBEKS, koja se trenutno održava u Bratislavi, a na kojoj je prisutan i Orban.

U međuvremenu, Martonji je u Bratislavi rekao da Mađarska ne zahteva da se mađarskoj manjini u zapadnoj Ukrajini da teritorijalna autonomija. Takođe, mađarske diplomate ističu da Orban u svom govoru nije koristio reč „autonomija“ kada je bilo reči o Ukrajini, piše EUobserver.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari