Orkestar „Sonore“ priredio koncert za učenike mitrovačke škole „Radivoj Popović“ 1Foto: mitrovica.info

U organizaciji Ustanove za negovanje kulture „Srem”, u Školi za osnovno i srednje obrazovanje „Radivoj Popović”, održan je koncert kamernog orkestra „Sonore” pod dirigentskom upravom Nine Rakić.

Kako prenosi Sremskomitrovački portal, koncert je održan u cilju unošenja radosti u život osoba sa invaliditetom i podizanja kvaliteta svakodnevnog života.

Kamerni orkestar „Sonore” deluje kao udruženje, sastavljen je od 27 studenata osnovnih, master i doktorskih studija Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Osnovan je oktobra 2022. godine, u cilju sticanja što veće prakse orkestarskog muziciranja i zajedničkog kreiranja zvuka.

„Polazeći od potrebe svakog čoveka za muzikom i njenim pozitivnim efektom koji ima na slušaoce, izveli smo koncert klasične muzike u obrazovnoj instituciji za decu sa smetnjama u razvoju. Time je klasična muzika dostupna osobama sa invaliditetom kako bi postala deo njihovog života, a cilj je da se inkluzivno i pravedno društvo razvija i kroz kulturu“, objasnila je osnivač orkestra Nina Rakić, diplomirani dirigent.

Učenici su imali priliku da čuju kompoziciju „Per Gint”, obe svite u aranžmanu za gudački ansambl.

„Per Gint” je popularna scenska muzička kompozicija Edvarda Griga, po motivima jedne od najpoznatijih drama Henrika Ibzena i norveške narodne bajke.

To je fantazmagorično delo koje istovremeno predstavlja satiru norveškog društva, priču o čovečanstvu uopšte, o spasenju, ali i svojevrsni pokušaj autorovog pronalaženja samog sebe.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari