Selektor najbolje fudbalske reprezentacije Srbije Radomir Antić dobio je ono što je tražio svojim pulenima pre puta na prijateljski meč sa Alžirom – još jednu pobedu i ozbiljnu partiju dostojnu učesnika, neki već sada (pre)optimistički prognoziraju i potencijalnog iznenađenja, Svetskog prvenstva u Južnoj Africi ovog leta – 0:3 (0:1).

 

ALŽIR – SRBIJA 0:3 (0:1)

STADION: Peti jul u Alžiru. GLEDALACA: 66.000. SUDIJA: Dijata Badara (Senegal). STRELCI: Pantelić 16, Kuzmanović 55, Tošić 65.

ALŽIR: Guaji, Raho, Jahija, Hališ, Belhađ, Mansuri, Jebda, Zijani (od 69. Abdun), Lasen (od 81. Zaui), Matmur, Gezal (od 62. Đebur).

SRBIJA: Stojković (od 81. Brkić), Ivanović (od 67. Rukavina), Subotić (od 86. Kačar), Luković (od 89. Lazović) , Kolarov (od 46. Dragutinović), Stanković (od 46. Kuzmanović), Milijaš (od 62. Petrović), Jovanović (od 52. Tošić), Krasić (od 67. Janković), Žigić (od 77. Ninković), Pantelić (od 46. Lekić).

 

 Daleko od toga da je sve perfektno funkcionisalo u igri „orlova“, mogli su i zaslužili borbeni domaćini makar do počasnog gola, ali Stanković i društvo su nas opet „kupili“ takmičarskim pristupom rezultatski manje važnim utakmicama. I bez komandanta odbrane i najveće zvezde tima Nemanje Vidića Srbija je uspela da sačuva mrežu, položi prvi u nizu testova u 2010. godini, uhvati pravi zalet za majske pripreme za Mondijal i nastavi impozantnu seriju trijumfa u ovakvim proverama.

Samo prvih petnaestak minuta naš nacionalni tim, identičnog sastava onome iz velike pobede nad Rumunijom u završnici kvalifikacija za SP, nije vodio glavnu reč na terenu. Toliko je našim fudbalerima trebalo da se adaptiraju na agresivan stil trkački raspoloženih fudbalera sa severa Afrike, koji su pritiskanjem protivničkog veznog reda pokušavali i na mahove uspevali da dođu do, ma koliko često menjao klubove i ne branio u njima, u državnom dresu uvek sigurnog Stojkovića. A, onda im je tu taktiku srušio Marko Pantelić ili bolje rečeno njihove kolege iz zadnje linije. Jovanović je s levog boka dobro centrirao prema fudbaleru Ajaksa, gomila defanzivaca i golman Alžiraca loše procenili let lopte, pa je iskusni golgeter s 10 metara doveo goste u vođstvo (16. minut). I jedni i drugi imali su po nekoliko šuteva u okvir gola do kraja prvog poluvremena, ali je Stojković dobio par duela jedan na jedan i na vreme se postavio za šuteve s distance, a udarci naših fudbalera bili nedovoljno precizni ili jaki, pa je rezultatska neizvesnost produžena do drugih 45 minuta.

Tačnije rečeno prve dekade nastavka, jer su srpski fudbaleri vrlo brzo vešto iskoristili nove greške rivala, odnosno naplatili ipak očiglednu prednost u kvalitetu. Prvi se od rezervista u strelce upisao Zdravko Kuzmanović (55). Tošić je dobro izveo slobodan udarac s leve strane (inače, tokom celog meča agilnije i korisnije od desne), a loše pokriveni vezista Štutgarta spremno dočekao odbitak i sa sedam, osam metara matirao Guaija. Isti dvojac postavio je i konačan rezultat, samo ovog puta u obrnutim ulogama. Petrović je pokrenuo polukontru, Kuzmanović s leve strane je skrenuo u stredinu, a brzonogi veznjak Mančester junajteda na pozajmici u Kelnu eskivirao neoprezne čuvare i šutem po zemlji pokazao da mu je mesto na turniru u JAR (65). Brojnim promenama potpuno istumbani tim Srbije potom je rutinski oduzeo gas, ni izmoren i Stojkovićevim sjajnim rekacijama u dve opasne situacije između dva pogotka pomalo demoralisan rival nije više s toliko želje jurio podnošljiviji poraz, pa je odnos snaga ostao nepromenjen.

Tako su „orlovi“ posle Južne Afrike i Alžiru pokazali da im leži afrički fudbal i najviše sami sebe ohrabrili pred meč prvog kola na SP sa, istina mnogo poznatijom i boljom, reprezentacijom Gane. Do tih 90 minuta duela sa ekipom našeg trenera Milovana Rajevca mogućnosti naše selekcije testiraće još Novi Zeland, Poljska (na pripremama u Austriji) i Rusija, 5. Juna u Beogradu.

Debi Brkića, povratak Jankovića

Treća sreća za golmana Vojvodine Željka Brkića. Prvi čuvar mreže „lala“, nekadašnja „jedinica“ mlade selekcije i jedan od kandidata za tri golmanska mesta na SP zbog povreda i bolesti dva puta je odlagao debi, da bi sinoć upisao prve minute u A timu. Ovo gostovanje dugo će pamtiti i vezista Đenove Boško Janković, jer mu je to bio povratnički nastup posle devetomesečne pauze zbog teške povrede kolena.

Alžirci „ludi“ za fudbalom

Alžirci su sinoć na razne načine pokazali koliko vole fudbal. Karte za prvi meč njihovih ljubimaca posle učešća Alžira u polufinalu februarskog Afričkog kupa nacija planule su za šest sati, stadion je već oko podneva bio ispunjen do poslednjeg mesta, ispred kapija ostalo je još nekoliko desetina hiljada ljudi, a oni koji su imali sreće da se nađu na tribinama u jednom trenutku ovacijama su pratili svaki potez naših igrača. Većina ih je, međutim, razočarana rezultatom pre kraja meča krenula kućama.

Novi skok na FIFA listi

„Orlovi“ su za šest mesta popravili plasman na rang listi Svetske fudbalske federacije, pa kao i septembru prošle godine (sa 980 bodova) zauzimaju 13. poziciju u FIFA poretku reprezentacija, što je najveći uspeh u istoriji selekcije naše zemlje. Prva je i dalje Španija (1.642), drugi Brazil (1.594), treća Holandija (1.324), a slede ih Italija (1.226), Nemačka (1.208)…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari