San o zlatnoj medalji i šampionskom peharu za izabranike Dušana Ivkovića, „crvena furija“ je na surov način raspršila, nateravši Nenada Krstića i saigrače, da i pored izvanrednog uspeha, osete gorak ukus u ustima pri samoj pomisli na poslednji meč na prvenstvu Starog kontinenta.

 

Srbija – Španija 63:85

(14:24, 15:28, 15:15, 19:18)

Hala: Spodek arena. Gledalaca: 10.000

Španija: P. Gasol 18, Fernandes 13, Rubio 10, Navaro 12, Klaver 2, Rejes 7, Kabezas 7, Lopez 2, Ljulj 5, M. Gasol 6, Mumbru, Garbahosa 3.

Srbija: Popović 1, Tepić 2, Teodosić 5, Paunić 1, Bjelica, Marković 2, Tripković 15, Raduljica 6, Krstić 12, Perović 4, Veličković 15, Mačvan.

 

 Nema sumnje da košarkaši Srbije nakon poraza od selekcije Španije 63:85 u finalu Evropskog prvenstva u Poljskoj, još dugo neće moći mirno da spavaju. Sigurno će „prelistavati“ svaki detalj iz duela sa Paul Gasolom i saigračima, razmišljajući zbog čega su tako snažno nokautirani i oboreni na pod, jer težak poraz nisu zaslužili.

Od četvrtfinala Evropskog prvenstva, selekcija Španije je uhvatila neverovatan zalet, spremajući se da posle šest srebrnih medalja, svojoj zemlji pokloni toliko željeno zlato. Pošto im je Srbija na otvaranju šampionata „očitala lekciju“, izabranici Serđa Skariola odlučili su da u najvažnijoj utakmici pokažu „orlovima“ šta su naučili iz tog duela i u čemu su zapravo najbolji. Agresivnom odbranom na liniji dodavanja, odličnim skupljanjem u reketu, izvanrednom tranzicijom iz odbrane u ofanzivu i fantastičnim šutem njihovih spoljnih igrača, Španci su već u prve dve četvrtine rešili da ugase svaku nadu Srbije da bi himna „Bože pravde“ mogla da se čuje posle dodele medalja. Ono što je u dosadašnjem delu šampionata krasilo srpske reprezentativce, pre svega, dobra saradnja spoljne i unutrašnje linije, sinoć jednostavno nije postojala. Miloš Teodosić je bio pod stalnim pritiskom tako da nije uspeo da organizuje napad. Teško smo spuštali loptu pod koš, još teže probijali protivničku odbranu, dok izgrađenih situacija za šut gotovo da nije ni bilo. Apsolutnom dominacijom u skoku, atraktivnim zakucavanjima i virtuelnim potezima Rudija Fernandesa i Karlosa Navara, Španija je na veliki odmor otišla sa prednošću od čak 23 razlike (29:52).

Jasno je bilo da „crvena furija“ ima izvanredan kontranapad, ali niko nije mogao da pretpostavi da Serhio Ljulj, Fernandes i Raul Lopez trče na tridesetak metara, kao Jusein Bolt na 100 i 200 metara. Pokušali su naši bekovi da udvajanjem Paul i Marka Gasola, pomognu centrima, ali uz odličnu distribuciju lopte, Navaro, Garbahosa i Rubio jednostavno nisu umeli da promaše. Razlika se u korist Španije kontinuirano povećavala, dospevši do „tačke ključanja“ na 29 stepeni iz 35 minuta. Od tog momenta sve je bilo stvar formalnosti. Šansu su dobili momci koji su do finala imali manju minutažu, dok su najbolji „glumci“ kraj predstave dočekali na klupi 63:85.

Realno drugi, Srbi su u Poljskoj ostvarili izvanredan rezultat. Najviše mesto na pobedničkom postolju za sada je za „orlove“ nedostižno, ali je pogled i sa nešto nižeg mesta prelep. Doček vicešampiona zakazan je večeras u 18.00 ispred Skupštine grada u Beogradu. U Srbiju se vraćaju neki novi klinci, neki novi idoli, neki pravi momci koji su dokazali da vrede i da neće proći mnogo vremena do pobedničkog intoniranja nacionalne himne na nekom velikom takmičenju.

Grci treći na Šampionatu

Za treće mesto:

Slovenija – Grčka 56:57

Za peto mesto:

Francuska – Hrvatska 69:62

Za sedmo mesto:

Rusija – Turska 89:66

Put do srebra

Srbija-Španija 66:57

Srbija-Slovenija 69:80

Srbija-V. Britanija 77:59

Srbija-Poljska 77:72

Srbija-Turska 64:69

Srbija-Litvanija 89:79

Srbija-Rusija 79:68

Srbija-Slovenija 96:92

Srbija-Španija 63:85

Paul Gasol MVP Šampionata

Španac Paul Gasol proglašen je za najboljeg igrača na prvenstvu. Postižući prosečno više od osamnaest poena po meču, igrač Los Anđeles Lejkersa obeležio je šampionat Evrope u Poljskoj.

Teodosić u najboljoj petorci na prvenstvu

Zahvaljujući izvanrednim partijama na Evropskom prvenstvu, Miloš Teodosić je uvršten u najbolju petorku na šampionatu. Osim njega, najkvalitetniju postavu čine: Rudi Fernandez i Paul Gasol iz Španije, Vasilis Spanulis iz Grčke i Erazem Lorbek iz Slovenije. Nagrade su im dodelili čuveni NBA igrači Oskar Robertson i Bil Rasel.

Ivković propustio četvrto zlato

Selektor reprezentacije Srbije Dušan Ivković u svojoj prebogatoj riznici medalja ima i tri zlatna odličja sa isto toliko Evropskih prvenstava na kojima je predvodio SFRJ i SR Jugoslaviju. Prvu je osvojio 1989. u Zagrebu, drugu 1991. u Rimu i treću 1995. u Atini. Do EP u Poljskoj imao je i stopostotan učinak zato što je na 19 utakmica ostvario isto toliko pobeda. Nažalost Duda je ostao bez četvrtog zlata i time pokvario svoj maksimalni rezultat.

 

Novica Veličković

Ovo nije pravo merilo snaga na terenu. Presrećni smo zbog srebra i ako  budemo nastavili da se penjemo korak po korak, ni zlato neće izostati.

Kosta Perović

Velikim zalaganjem dali smo i više nego što možemo. Smatram da smo otišli dva stepenika dalje od realnih mogućnosti.

Nenad Krstić

Srebrna medalja je naša kruna na prvenstvu. Ovo finale malo kvari utisak, ali dokazali smo da možemo biti ravnopravni sa svim evropskim selekcijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari