Osnovana 'Mreža za vazduh' u Smederevu 1Pokret Tvrđava

„Mreža za vazduh“, grupa koja ima za cilj da okupi prestavnike svih relevantnih struka u oblasti koje su ključne za problem aerozagađenja, formirana je danas u Smederevu, saopštila je Beogradska otvorena škola (BOŠ).

Mreža je formirana u okviru projekta „Zeleni kombinat“ koji Pokret Tvrđava realizuje uz pomoć BOŠ-a, uz finansijsku podršku Evropske unije i programa „EU za tebe“.

Koordinator Pokreta Tvrđava Nikola Krstić ;objasnio je da su ključni aspekti ovog projekta istraživanje najvećih izvora zagađenja, analiza do sada realizovanih mera iz Plana kvaliteta vazduha koji je Grad Smederevo usvojio 2020. godine, kao i formiranje smederevske „Mreže za vazduh“ kao platforme za dijalog eksperata, aktivista i donosilaca odluka. ;

Predstavnik Nacionalne ekološke asocijacije ;Dejan Lekić izjavio je da bez aktivnog učešća države problem zagađenja vazduha u Smederevu ne može biti rešen jer postoje okolnosti na koje samo država može da utiče, kao što je to slučaj sa velikim postrojenjima i industrijom.

Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Antoan Avinjon poručio je da su aktivnosti lokalnih inicijativa, poput te, veoma značajne.

„Mi strateški ulažemo u rešenja kroz naše projekte i ovom prilikom pozivamo Grad Smederevo da se uključi u projekat praćenja lokalnih ekoloških planova kao i neki drugi gradovi. Bio sam u mnogo opština i gradova u Srbiji gde gradske vlasti tek danas otkrivaju da imaju problem sa zagađenjem iako u njihovim mestima aktivisti na to godinama ukazuju svojim delovanjem“, rekao je Avinjon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari