Oštra osuda napada na Danas 1Foto: printscreen youtube

Medijska organizacija Jugoistočne Evrope (South East Europe Media Organisation – SEEMO) izrazila je ozbiljnu zabrinutost zbog medijske situacije u Srbiji, koju sada odslikava i nova odluka Vlade Srbije da organizuje konferencije za štampu tako što će novinari morati da šalju pitanja i-mejlom.

SEEMO je u saopštenju najoštrije osudio i napade na dnevni list Danas i njegove novinare.

„U 21. veku, gde postoji mogućnost direktnih video razgovora, direktnih internet prenosa s mogućnošću da svaki novinar pita direktno šta želi – i to ne samo iz Srbije već i iz bilo kojeg dela sveta – krajnje je upitna i nedemokratska odluka vlade da traži od novinara da pitanja šalju i-mejlom. U pitanju je netransparentan način rada, gde postoji ozbiljna mogućnost zloupotrebe i selekcije pitanja na koje će se odgovarati“, naglašava Oliver Vujović, generalni sekretar regionalne organizacije SEEMO iz Beča. On dodaje da je slobodan pristup informacijama od ključnog značaja za rad sredstava javnog informisanja i novinarsku profesiju, te da bilo kakvo ograničavanje slobode, koje prate orkestrirani napadi na profesionalne i nezavisne medije, nije prihvatljivo, a posebno ne u kriznim situacijama kao što je ova.

Iako SEEMO, kako naglašava, podržava borbu Vlade Srbije protiv korona virusa i shvata da je potrebno preduzeti i neke mere koje nisu svakodnevne, istovremeno očekuje i poštovanje medijskih sloboda.

„Vlada Srbije, na čelu s premijerkom Anom Brnabić, mora da shvati da nije njen zadatak da upravlja radom novinara i odlučuje kako će novinari da izveštavaju“, navodi se u saopštenju i dodaje da se i od novinara očekuje visok stepen profesionalnosti ali i da ne učestvuju u kampanjama i napadima na druge medije.

„Mediji koji to rade nisu profesionalni, već postaju deo propagandnog sistema jedne grupacije, nezavisno da li je to grupacija bliska vlasti ili opoziciji“, naglašava Vujović. U tom kontekstu, SEEMO je osudio napade na dnevni list Danas i neke njegove novinarke i novinare, naglašavajući da oni koji to čine, iz političkog ili medijskog okruženja, „očigledno traže mogućnost za samopromociju“.

„O tome koliko je Danas profesionalan odlučuju pre svega njegovi čitaoci. Stavove treba da iznesu profesionalna novinarska udruženja, i odgovarajuće ‘watchdog’ organizacije, a ne političari i kvazipolitičari“, naglašava za Danas Oliver Vujović.

Oštra osuda napada na Danas 2

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari