Osuda zbog zlostavljanja deteta 1Foto: MUP

Viši sud u Beogradu pravosnažno osudio dr Ranka Vukovića jer je utvrđeno da je udarao autistično dete po rukama, vukao za zulufe, vređao i izbacio iz ordinacije.

Logoped dr Ranko Vuković, koji je, kako je sud utvrdio, zlostavljao petogodišnjeg autističnog dečaka iz Beograda prilikom redovnog tretmana, pravosnažno je osuđen na šest meseci zatvora, tri godine uslovno, uz jednogodišnju zabranu obavljanja delatnosti.

Viši sud u Beogradu, odbivši Vukovićevu žalbu, potvrdio je 4. oktobra presudu Prvog osnovnog suda, kojom je logoped oglašen krivim zbog krivičnog dela zlostavljanje i mučenje. Presuda je postala izvršna, a Vukoviću su kao mogućnosti ostali vanredni pravni lekovi – eventualno obraćanje Vrhovnom i Ustavnom sudu.

Sud je utvrdio da je logoped, 2. novembra 2015, prilikom stručne terapije sa dečakom, u svom „Kabinetu za glas, govor i sluh“, u Ulici Maksima Gorkog u Beogradu, dete prvo energično lupio po ruci.

Zatim ga je, pošto dečak nije sarađivao, već? je počeo uplašeno da cvili i skuplja se u stolici, stavljajući ruke u usta, povukao za zulufe.

Logoped ga je snažno povukao da bi ga ispravio i nastavio da mu govori da je nenormalan i da ne može da radi sa detetom koje roditelji nisu vaspitali. Na kraju ga je izbacio iz ordinacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari