Osuditi napad na kuću direktora RTK 1Foto: lajmi.net

Direktor Radiotelevizije Kosova Mentor Šalja izjavio je da je na njegovu kuću u Prištini baćena bomba, navode danas kosovski mediji. Šalja je u nedelju uveče rekao da je došlo do snažne eksplozije, ali da niko u kući nije povređen.

Na ovu vest reagovalo je Udruženje novinara Srbije (UNS) na Kosovu koje je najoštrije osuđuje napad eksplozivnom napravom na porodičnu kuću direktora Radio televizije Kosova (RTK) Mentora Šalje, saopšteno je danas.

Eksplozivna naprava, za koju se pretpostavlja da je ručna bomba, prema pisanju prištinskih medija bačena je u nedelju oko 22 sata u dvorište kuće direktora RTK Mentora Šalje dok je sa porodicom bio u kući. Policija je pokrenula istragu, ali za sada nema privedenih.

UNS na Kosovu zahteva od policije i tužilaštva da hitno pronađu napadače i zaustave zastrašivanje medijskih radnika na Kosovu. UNS ističe da je ovo još jedan u nizu pokazatelja nebezbednosti medijskih radnika, ugroženosti slobode medija i nedemokratskog okruženja u kojem rade novinari i mediji.

UNS na Kosovu podseća da je pre nedelju dana u dvorištu Radio televizije Kosova u Prištini aktivirana eksplozivna naprava od koje srećom niko nije povređen, a odgovornost za ovaj napad preuzela je organizacija Rugovci. Pre godinu dana pucano na prostorije portala Kossev u Severnoj Mitrovici, a slučaj nije razrešen. Takođe, desetine napada na novinare i medijske radnike poslednjih godina nisu rasvetljeni.

Prema evidenciji Udruženja novinara Srbije, niko nije odgovarao za ubistvo četiri i otmice pet novinara i medijskih radnika od početka oružanih sukoba na Kosovu 1998. do septembra 2000. Godine, navedeno je u saopštenju.

I Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije osuđuje bombaški napad na kuću direktora Radio televizije Kosova Mentora Šalje, i izražava zabrinutost zbog eskalacije nasilja i ekstremizma u našoj južnoj pokrajini, saopšteno je danas.

Posle nedavnog aktiviranja eksplozivne naprave ispred zgrade RTK, ovaj napad se ne može tumačiti drugačije nego kao nastavak kampanje zastrašivanja medija na Kosovu i Metohiji, kako ne bi izveštavali o surovoj stvarnosti i događajima poput jučerašnjeg antisrpskog protesta u Mušutištu.

Kontinuirano zastrašivanje medija i novinara na Kosovu i Metohiji za cilj očito ima zataškavanje istine o korupciji, organizovanom kriminalu, aktivnostima kriminalno-paravojnih klanova i jačanju ekstremizma u pokrajini.

Društvena šteta koja može biti posledica neadekvatnog i nedovoljno strogog odgovora na ovakve napade je nesaglediva, i Kancelarija za Kosovo i Metohiju, zabrinuta za bezbednost svih građana naše južne pokrajine, apeluje na privremene organe samouprave u Prištini da preduzmu sve kako bi se eskalacija nasilja sasekla u korenu.

Pozivamo i novinarska udruženja, kako srpska tako i albanska, da se jedinstveno usprotive brutalnim napadima na profesiju i demokratske društvene vrednosti, navedeno je u saopštenju kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari