Osuđenice sa decom obezbeđene od pelena do dupka 1Foto: UIKS

Da je majkama osuđenicama dozvoljeno da njihova deca budu s njima do druge godine života malo je poznato u srpskoj javnosti.

Tako u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) za žene u Požarevcu sa svojim majkama koje su na izdržavanju kazne trenutno živi troje dece. Od 310 osuđenica, njih tri su porodilje i svaka ima po jedno dete. U ovom trenutku nema trudnica.

Ovo je jedini zatvor u Srbiji u kome kaznu zatvora i maloletničkog zatvora izdržavaju žene, i to nezavisno od visine kazne, vrste krivičnog dela, godina starosti, državljanstva… Zanimljivo je da se raspon kazni kreće od nekoliko dana pa do preko 30 godina. Prema stepenu obezbeđenja, KPZ za žene u Požarevcu pripada zavodima poluotvorenog tipa, kao i sa odeljenjem za maloletnice i prekršajnim odeljenjem.

Za boravak trudnica i majki sa decom opremljene su posebne prostorije, koje su odvojene od prostorija ostalih osuđenih žena. Zavod im obezbeđuje i posebnu hrana koja je prilagođena njihovim nutritivnim potrebama, kao i pelene, mleko, kašice, dubak… Osuđenice se porađaju u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi, najčešće u Gradskoj bolnici u Požarevcu, a u izvodu iz matične knjige rođenih ne navodi se podatak da je majka rodila dete za vreme izdržavanja kazne.

Trudnice i porodilje, baš kao i ostale osuđenice, dobijaju neophodnu zdravstvenu negu, kako zavodskih lekara opšte prakse, tako i lekara specijalista – ginekologije, stomatologije, psihijatrije, hirurgije… Ginekolozi ultrazvučnim aparatima obavljaju preventivne preglede grlića materice, abdomena i dojke.

Ono što je takođe interesantno, u skladu sa Pravilnikom o kućnom redu kazneno popravnih zavoda i okružnih zatvora, sve osuđenice, pa tako i majke i trudnice može da poseti svešteno lice. Od prošle godine, kada je počela pandemija koronavirusom, omogućeno im je da koriste „Skajp“ i „Viber“ za kontakt sa članovima svojih porodica u cilju dodatne psihosocijalne podrške kako za njih tako i za njihove najbliže.

Kako za Danas ističu iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (Uprava) u požarevačkom zatvoru za žene organizuju se različiti oblici aktivnosti za sve osuđenice – kulturne, radne, zabavne i sportsko-rekreativne. Tu su i dramska i likovna sekcija, a povremeno se organizuju šahovski i odbojkaški turniri.

U saradnji sa „Institutom za performativne umetnosti i socijalni rad – CRI“ organizovane su radionice kreativnog pisanja, pa su osuđenice pisale o emotivnim odnosima i proživljenim iskustvima. U organizaciji ovog Instituta organizovan je i trening joge i meditacije u trajanju od šest meseci. Pre dve godine 50 osuđenica je završilo obuku za rad na računarima, koju je finansirala nemačka nevladina organizacija „Help“, a trenutno se u saradnji sa OŠ „Sveti Sava“ iz Požarevca sprovodi onlajn osnovno obrazovanje osuđenica.

„U toku 2017. organizovana je sertifikovana obuka za krojenje i šivenje. Ovaj dragoceni resurs je iskorišćen na početku epidemije korona virusa tako da su osuđenice odmah počele da šiju zaštitne maske za sve druge osuđenike i zaposlene u sistemu, zajedno sa osuđenicima u KPZ u Nišu i Sremskoj Mitrovici, koji prolaze istu ovu obuku. Više bivših osuđenica su se zaposlile zahvaljujući upravo toj obuci. Trenutno se izvodi i obuka za gajenje cveća u plastenicima, koja može da im omogući da imaju koristan zanat u rukama“, ukazuju u Upravi za Danas.

Sertifikovanu obuku za frizera, manikira i pedikira završilo je 50 osuđenica, a ono što je jako važno je da se u stečenim diplomama i sertifikatima ne navodi da su dobijeni tokom izdržavanja kazne kako bi se sprečila eventualna stigmatizacija bivših osuđenica i kako bi im se olakšalo da što lakše nađu posao po izlasku na slobodu. „Proces resocijalizacije osuđenica ne može da se sprovede do kraja samo u ustanovi u kojoj izdržava kaznu, već je veoma bitna vrsta podrške i pomoći koja je osuđenima na raspolaganju po izlasku na slobodu“, naglašavaju u Upravi.

Inače, tokom 2019. godine, uz finansijsku podršku EU, završen je smeštajni objekat za 160 osuđenica, čime je rešeno pitanje smeštajnih kapaciteta u jedinom zavodu za žene u Srbiji.

Nema zaraženih koronom

U KPZ za žene u Požarevcu trenutno nijedna osuđenica nije zaražena koronavirusom, a četvrtina osuđenica je vakcinisana. Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija naglašavaju da se dezinfekcija svih prostorija obavlja više puta u toku dana, a da su zaposleni u obavezi da nose zaštitne maske prilikom obavljanja svih radnih obaveza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari