Otac stradalog radnika u MB Namenska: Sve je pod patronatom direktora fabrike 1

Milovan Milivojević, otac radnika koji je poginuo u fabrici „Milan Blagojević“, kaže za Danas da je podizanje optužnice protiv direktora te fabrike i još dve osobe zbog nesreće iz 2017. godine, veliki korak, ali da ne očekuje mnogo, jer je sve pod patronatom Radoša Milovanovića.

Osnovno javno tužilaštvo (odeljenje u Ivanjici) podiglo je optužnicu protiv direktora preduzeća „Milan Blagojević – Namenska“ iz Lučana i još dvojice osumnjičenih zbog nesreće koja se dogodila 14. jula 2017. u pogonu fabrike. Osim prvooptuženog Radoša Milovanovića, direktora fabrike, optužnim predlogom obuhvaćeni su i rukovodioci Vladimir Lončarević i Toma Stojić.

– U sudu u Ivanjici ne očekujem mnogo, jer je i do sada sve bilo namešteno i korumpirano. Ovo je mala sredina pod velikim uticajem jednog čoveka, direktora fabrike, sve je pod njegovim patronatom. Optužnica je svakako pomak, jer sad imamo mogućnost da se alimo i do Strazbura – naglašava Milivojević, čiji je sin Milomir i njegov kolega Milojko Ignjatović, stradali u fabrici namenske industrije „Milan Blagojević“ u Lučanim, kada je došlo do požara i eksplozije, 2017. godine.

Milovanović, Lončarević i Stojić su optuženi za krivično delo iz člana 288 Krivičnog zakonika – teško delo protiv opšte sigurnosti za koje je zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora, a u vezi sa delom iz člana 280 – izazivanje opasnosti neobezbeđivanjem mera zaštite na radu.

Porodica Milivojević već skoro pune dve godine insistira na optužnici, čak su i zamolili predsednika Srbije za pomoć, pa ih je Aleksandar Vučić primio 17. juna u predsedništvu u Beogradu i obećao da će se za „par dana znati sve“. Deset dana posle podignuta je optužnica.

Inače, podseća N1, porodica Milivojević od kada se nesreća desila govori javno o propustima u zaštiti na radu u „MB Namenskoj“ i o pritiscima koje zbog toga trpi. Sestra stradalog radnika je zbog toga, kako tvrdi, dobila otkaz, oca i sestru je tužio direktor fabrike. Porodica tvrdi da je optužnica bila napisana mnogo ranije, ali da nije bila podignuta zbog straha tužilaca od direktora „Namenske“ iz Lučana.

Todorić: Prvi korak ka utvrđivanju istine

„Optužnica je prvi korak ka utvrđivanju pune istine o događaju od 14. jula 2017, ali i uslovima u kojima se radilo u fabrici „MB Namenska“ iz Lučana. Nepodizanje optužnice, odnosno odugovlačenje sa njom nije jedini mogući način opstrukcije rešavanju ovog predmeta. Kao što se vidi iz drugih sličnih predmeta, poput Grmeča iz 1995. ili Bariča 2006, koji su i dalje nerešeni, nije postojala prevelika spremnost države da ih rasvetli, naprotiv“, ističe za Danas advokat porodice Milivojević, Vladimir Todorić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari