Hemikalije, koje su u petak uveče ispuštene u reku Đetinju, potiču iz preduzeća za preradu kože Derma produkt. Velika bela mrlja je uklonjena, zahvaljujući jačem dotoku vode, a užički Zavod za zaštitu javnog zdravlja saopštio je da će tokom ove sedmice biti utvrđeno o kakvoj se vrsti hemijskih materija radi. Pored toga, biće poznate i posledice po životinjski i biljni svet na tom delu reke, a protiv odgovornih u tom preduzeću inspekcija je najavila krivičnu prjavu.

U petak uveče, oko 18,30 skoro kompletna površina reke na gradskoj plaži u blizini centra garada, bila je zahvaćena velikom, penastom i belom mrljom, a Užicem se širio smrad koji podseća na sumpor. Po prijavi čuvara plaže i građana, reagovali su policija,inspekcija, ribolovci i gradski Eko-fond, a ekipa užičkog zavoda je uzela uzorke hemikalije i vode za fizičko-hemijsku i biološku analizu.

Prema rečima Ljiljane Rujević, republičke inspektorke za zaštitu životne sredine, hemikalije su, kao otpadne vode, ispuštene iz preduzeća Derma produkt, koje se nalazi nekoliko kilometara uzvodno u naselju Volujac. Otpadne vode su izlivene u Volujački potok, koji se uliva u reku.

– To su hemikalije koje se koriste u postupku prerade kože i najverovatnije su svesno izlivene u reku, pa ćemo većdanas primeniti zakonom propisane mere – saopštila je inspektorka i rekla da iz Udruženja ribolovaca nema prijava o pomoru ribe. Ona je dodala da je to preduzeće, u februaru ove godine, takođe ispustilo manju količinu istih otpadnih voda, te da je vlasniku tada naloženo da preduzme zakonske mere.

Izlivanje hemikalija, u Udruženju sportskih ribolovaca Djetinja nazivaju katarstrofom i podsećaju da je užička reka jedna od najčistijih u Srbiji. – Dešavalo se i ranije da iz iste kožare ispuste manju količinu otpadnih voda, ali nikad u ovolikoj meri. To će sigurno negativno uticati na životinjski i biljni svet, jer se hemikalije zadržavaju na dnu reke – objasnio je predsednik tog udruženja Nenad Milićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari