„Univerzitet u Užicu, čije je osnivanje u toku, najverovatnije, primiće prve studente u junu naredne godine – saopštio je Ivica Dačić, predsednik Vlade Srbije. On je juče u bivšoj kasarni „Četvrti puk“, zajedno sa Tomislavom Jovanovićem, ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, njegovim pomoćnikom Slobodanom Stuparom, državnim sekretarom u Ministarstvu pravde Neđom Jovanovićem i drugim gostima, svečano označio početak gradnje studentskog doma. Za taj projekat Vlada Srbije obezbedila je 250 miliona dinara, od čega će prva faza juče započetih radova koštati oko 100 miliona dinara.

Dačić je objasnio da će, pored postojećeg Učiteljskog fakulteta, budući univerzitet u Užicu imati Fakultet informacionih tehnologija i Fakultet pozorišne režije, te da će kasnije, najverovatnije, biti proširen fakultetom iz oblasti tehničko-tehnoloških nauka.

– Očekuje se da će se, u najskorije vreme, pred Vladom Srbije naći na usvajanje akt o osnivaju univerziteta u Užicu, tako da će prvi studenti biti upisani u junu sledeće godine. Ukoliko se takva dinamika realizuje, Užice će ponovo biti grad studenata i studentski centar zapadne Srbije – rekao je Dačić, podsetivši da je Užice nekad bio studentski grad koji je do 1987. godine imao odeljenja Mašinskog, Pravnog i Ekonomskog fakulteta, a danas se, kako je rekao, svega tri odsto užičkih studenata vrati u svoj grad nakon završenog obrazovanja u drugim univerzitetskim centrima Srbije.

On je poručio da u uslovima siromaštva, Srbija mora da obezbedi dostupnost visokog obrazovanja svim mladim ljudima, posebno siromašnijima, a potom je obišao Forenzički centar i Učiteljski fakultet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari