Otvoren Centar za hiperbaričnu medicinu u Kragujevcu 1Foto: Grad Kragujevac

Centar za hiperbaričnu medicinu Fakulteta medicinskih nauka juče je zvanično otvoren u prostorijama Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika u Kragujevcu.

Otvaranje Centra rezultat je saradnje Grada Kragujevca sa Medicinom rada i Fakultetom medicinskih nauka, a sporazum o saradnji ove tri ustanove potpisan je u decembru prošle godine.

Grad Kragujevac je u renoviranje prostora uložio 22 miliona dinara, Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Zastava je obezbedio je prostor od 500 metara kvadratnih, a Fakultet medicinskih nauka opremu i prvu od ukupno četiri planirane hiberbarične komore i za to izdvojio 30 miliona dinara.

– Važno da Kragujevac kao veliki industrijski i univerzitetski centar bude i centar u kome može da se pruži kompletna, potpuna, kvalitetna zdravstvena usluga. Mislim da je ovo veliki korak u tom pravcu, kazao je gradonačelnik Nikola Dašić, dodavši da se ovom investicijom u zdravlje Kragujevčana dugoročno smanjuju troškovi lečenja.

Do sada u Kragujevcu nije postojala ni jedna hiperbarična komora u okviru državnog zdravstvenog sistema u gradu. Pacijenti koji su imali potrebe za takvom vrstom lečenja, odlazili su u Vrnjačku Banju, Beograd ili Aranđelovac.

Kapacitet Centra za hiperbaričnu medicinu u ZZZZR trenutno je oko 500 pacijenata, odnosno oko 11.000 tretmana godišnje.

Vladimir Jakovljević, dekan Fakulteta medicinskih nauka, istakao je da će Centar za hiperbaričnu medicinu koji će funkcionisati kao organizaciona jedinica ovog fakulteta omogućiti pre svega kvalitetnu uslugu pacijentima, kao i adekvatnu edukaciju užim specijalistima iz oblasti hiperbarične oksigenacije.

Centrom za hiperbaričnu medicinu će rukovoditi prof.dr Nebojša Anđelković, internista subspecijalista hematologije i hiperbarične medicine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari