Zrenjanin: Otvoren Regionalni centar energetske efikasnosti Banat 1Foto MP - Pametna zgrada za Centar energetske efikasnosti

U Zrenjaninu je, u prisustvu ministarke za evropske intgracije Jadranke Joksimović i ambasadorke Rumunije Silvije Davidoju, otvoren Regionalni centar energetske efikasnosti Banat u pametnoj zgradi u koju je, preko Ipa projekta prekogranične sradanje Srbije I Rumunije, uloženo 400.000 evra.

Prema rečima ministarke Joksimović, Srbija sa susednim zemljama realizuje sedam projekata prekogranične saradnje a najviše projekata ostvarila je upravo sa Rumunijom.

-U procesu evropskih integracija najvažnija je zelena agenda, dakle glavne oblasti biće energetika i ekologija i u narednim planovima do 2027. godine, a upravo ovaj projekat objedinjuje sve njih. Evropska unija izdvajaće velika sredstva za ove namene, a nas svakako čekaju projekti prečišćavanja otpadnih voda i rad na zelenoj energiji, što je značajno za naše građane. Sa Rumunijom imamo najrazvijeniju saradnju, nadamo se da će se i drugi ugledati na njih. Zrenjanin je realizovao više uspešnih projekata a pametna zgrada je poslednji od njih. Očekujemo nastavak uspešne saradnje – rekla je ministarka Jadranka Joksimović.

Ambasadorka Rumunije Silvija Davidoju ocenila je da prostora za saradnju dve zemlje ima mnogo i da je i do sada bila uspešna, dok je zrenjaninski gradonačelnik Simo Salapura istakao daje Zrenjanin ovim projektom ušao u grupu gradova koji žele da stvaraju budućnost, to je rezultat ideje koja je nastala u saradnji sa našim partnerima iz Rumunije.

Energetski efikasna zgrada nije više samo ideja, to je sada i realnost, pa građani i lično mogu da se uvere koje su sve prednosti ovakvih objekata, poručio je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

Novoizgrađeni objekat predstavnja prvu pametnu zgradu u Banatu, čija je površina približno 500 kvadratnih metara i koja je izgrađena po modelu najboljih praksi u arhitekturi, usmerenih na smanjenje potrošnje, sprečavanje rasipanja energije i korišćenje obnovljivih izvora, omogućavajući demonstraciju različitih novih tehnologija i opreme za veću energetsku efikasnost, istakla je direktorka Centra za razvoj Banata Irena Živković.

Nakon otvaranja pametne zgrade, održana je završna konferencija IPA projekta prekogranične saradnje Rumunija – Srbija pod nazivom “Pametna i održiva potrošnja energije”. Projekat se realizuje u okviru Interreg – IPA Programa prekogranične saradnja Rumunija – Srbija.

Ukupna vrednost projekta je 852.001,50 evra. Projekat doprinosi postizanju klimatskih i energetskih ciljeva Evropske Unije „20-20-20“, kroz promociju energetske održivosti u lokalnim zajednicama prekograničnog regiona i poboljšanje njihovih kapaciteta za planiranje i upravljanje integrisanim akcijama za uštedu energije i korišćenje obnovljivih izvora energije.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari