Otvorena interna istraga o učešću EBRD u finansiranju štetnog projekta spalionice u Vinči 1Deponija Vinča Foto: FoNet/ Zoran Mrđa (arhiva)

Inicijativa Ne davimo Beograd pokrenula je pred Evropskom bankom za obnovu i razvoj postupak za procenu odgovornosti ove banke za finansiranje štetnog projekta izgradnje spalionice u Vinči, navodi se u saopštenju Inicijative Ne davimo Beograd..

Prema njihovim rečima, radi se o internom mehanizmu koji omogućava da se zahteva odgovornost banke za učešće u finansiranju projekata koji mogu imati negativan uticaj na lokalno stanovništvo i životnu sredinu.

U saopštenju oni podsećaju i da su nakon žalbi i intervencija Inicijative Ne davimo Beograd, Evropska komisija i Evropska investiciona banka, već odbile da podrže ovaj projekat.

„Inicijativa Ne davimo Beograd obaveštena je od strane EBRD-a da je banka usvojila našu žalbu, i pokrenula unutrašnju istragu u okviru projektnog žalbenog mehanizma (PCM) koji daje mogućnost provere odgovornosti EBRD-a za finansiranje projekata štetnih po lokalno stanovništvo i životnu okolinu“, navodi se u saopštenju.

Inicijativa Ne davimo Beograd je, zajedno sa organizacijom CEE Bankwatch Network, podnela još dve žalbe Energetskoj zajednici protiv Republike Srbije, zbog nepoštovanja evropskih ekoloških standarda pri izgradnji spalionice u Vinči.

Evropska komisija (EK) i Evropska investiciona banka (EIB) odbile su da podrže ovaj projekat.

Kako saopštavaju, spalionica u Vinči, a što navode i EK i EIB, sprečava Srbiju u postizanju ciljeva zaštite životne sredine, recikliranju i kružnoj ekonomiji kao dela procesa pridruživanja Evropskoj uniji.

„Incijativa još jednom podseća da ovaj projekat u suprotnosti sa brojnim evropskim direktivama o upravljanju otpadom, kao i da neće ispuniti predviđene standardne Evropske unije u pogledu zaštite životne sredine, te će doprineti daljem zagađenju vazduha sa izuzetno kancerogenim materijalima, Spalionica u Vinči će građane i građanke Beograda u narednih 30 godina koštati preko milijardu i 150 miliona evra za spaljivanje otpada, bez mogućnosti da se on ponovno upotrebi“, ističe u saopštenju Inicijativa Ne davimo Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari