Otvorena vrata jedne od najlepših beogradskih građevina 1Foto: Iz privatne arhive

Manifestacija ‚‚Dani evropske baštine“ u Beogradu deo je velike evropske manifestacije koja se održava svake godine. Tema ovogodišnjeg događaja je: ‚‚(Kulturno) nasleđe za sve“. U toku ovih dana svoja vrata za posetioce otvaraju razna zdanja i prostori koji preko godine nisu dostupni za publiku.

U sklopu programa nalazi se i obilazak čuvene zgrade nekadašnje Beogradske zadruge.

Pored nesvakidašnje lepote na kojoj bi pozavideli mnogi evropski gradovi, ovo zdanje odiše istorijom naše prestonice i predstavlja dodirnu tačku prošlosti i savremenog doba.

Zgrada u Karađorđevoj ulici izgrađena je 1907. godine i zajedničko je delo Nikole Nestorovića i Andre Stevanovića.

Otvorena vrata jedne od najlepših beogradskih građevina 2
Foto: Iz privatne arhive

Ceo obilazak vodi nas hronološki kroz priču koja je prethodila nastanku ovog zdanja, pa sve do danas, kada je ono sedište kompanije Belgrade Waterfront.

Pored zanimljivosti o Luki Ćeloviću, jednom od predsednika Beogradske zadruge, posetioci mogu da čuju i tok nastanka prvog domaćeg osiguravajućeg zavoda koji je bio smešten upravo u ovoj zgradi.

Izgradnja ovog zdanja predstavlja veliku prekretnicu u beogradskoj arhitekturi, s obzirom na to da je ‚‚predvidela“ činjenicu da će Savamala jednog dana postati vrlo atraktivna lokacija.

Pored Beogradske zadruge, jedan period ova građevina je bila sedište i Geozavoda.

Sada, više od 100 godina nakon izgradnje, imamo priliku da zavirimo u neke od prostorija ovog istorijskog spomenika i da se bliže upoznamo sa gradom u kom živimo.

Otvorena vrata jedne od najlepših beogradskih građevina 3
Foto: Iz privatne arhive

Stari sef, svečana sala i nekadašnja šalter sala samo su neke od atrakcija koje možemo da vidimo i doživimo za vreme obilaska.

Neverovatno je koliko znamo o turističkim mestima koje posetimo, a kada je naša kultura u pitanju, kao da podrazumevamo njeno postojanje i zanemarujemo unikatnost naše istorije.

Zato je ova manifestacija sjajan povod da se okrenemo srpskom nasleđu koje je zaista bogato i može da nas iznenadi.

Beogradska zadruga utvrđena je za kulturno dobro od velikog značaja za Republiku Srbiju.

Ceo program možete pogledati ovde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari