Otvorene nove prostorije Ambasade Holandije na Novom Beogradu 1Foto: Ambasada Holandije

Generalna sekretarka Ministarstva inostranih poslova Holandije Joke Brant i ambasador Holandije Henk van den Dol danas su otvorili nove prostorije Ambasade Holandije na Novom Beogradu.

Kako se navodi u saopštenju, nakon što je decenijama bila smeštena u zgradi art deko stila na Dorćolu, Ambasada je preseljena u savremenu zgradu na Novom Beogradu.

Ova promena, kako se navodi, odražava modernizaciju holandske diplomatije širom sveta, kao i spremnost za budućnost. Savremenost se vidi ne samo u holandskom dizajnu, već i u načinu rada, ističu iz Ambasade. Zaposleni rade fleksibilno i na različitom radnom mestu svaki dan, dok otvoreni zajednički prostor stimuliše saradnju među kolegama.

Smeštena u jednu od kula u Savogradu, Ambasada je sada svetla, prostrana i jarkih boja, sa radovima holandskih umetnika mnogih generacija. Prepoznatljivi su radovi Karel Apela i drugih članova umetničkog pravca Kobra na koji su uticala razaranja u Drugom svetskom ratu. Mlađi umetnici su takođe zastupljeni i vide se njihovi individualni stilovi – Vauter van Risen sa svojim minimalističkim pristupom, ili Bas Merman sa svojom ikonografijom erotske želje ukorenjene u filmu i fotografiji, navodi se u saopštenju. Delo koje možda najviše privlači pažnju je statua Alise u Zemlji čuda nazvana “Pojedi me” roterdamske umetnice Iris Roskam. Alisa nema lice jer poziva gledaoca da sam zamisli izraz lica u skladu sa trenutnim raspoloženjem.

Joke Brant, generalna sekretarka Ministarstva inostranih poslova Holandije, zajedno sa ambasadorom Henk van den Dolom je danas zvanično otvorila ambasadu. Ona je izjavila da “u svetu koji se brzo menja ministarstvo mora da se prilagođava. Ovaj novi prostor odražava vrednosti našeg ministarstva, živopisan je, transparentan i fleksibilan.” Ambasador Henk van den Dol je rekao da je prostor inovativan i otvoren, ali ida istovremeno želi da istakne da ambasadu čini tim, grupa ljudi, a ne zgrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari