Otvoreno pismo Unije sindikata prosvetnih radnika Kragujevca ministru Branku Ružiću 1Foto: BETAPHOTO/EMIL VAS/EV

Epidemiološka situacija u Srbiji je teška, ali postoje rešenja za najugroženije zaposlene u svim delatnostima, osim u školama.

Rizične kategorije zaposlenih u školama nemaju mogućnost rada od kuće, pa čak ni definisane procedure utvrđivanja zaraženosti zaposlenih.

Nadoknada od 100 odsto za obolele od Kovida-19 je gotovo neostvariva. Teško se može dokazati da su zaraženi na radnom mestu, jer se učenici ne testiraju.

Obezbeđivanje bezbednih uslova za rad po zdravlje zaposlenih  samo je „mrtvo slovo“ na papiru.

Podaci o zaraženim učenicima i zaposlenima u školama nisu realni, a odgovornost za to nije ničija, zbog čega tražimo hitno rešenje za rizične grupe zaposlenih u školama,navodi se u današnjem  otvorenom pismu Unije  Sindikata prosvetnih radnika Kragujevca ministru prosvete Branku Ružiću

Kragujevački sindikalci potom konstatuju da se materijalni položaj zaposlenih u prosveti ne može se uporediti ni sa jednom delatnošću koja se finansira iz državnog budžeta, a sa javnim službama ponajmanje, te zahtevaju od novogh ministra prosvete “da se pre uvo đenja platnih razred a, koji sui m ovećani pre četiri godine, koriguju koeficijenti zaposlenih u školama kako  bi se makar bpribliži zaposlenima u drugim delatnostima”.

Rukovodstvo Unije sindikata prosvetnih radnika Kragujevca traži pregovore sa novim ministrom porosvete “o dugovanjima prema prosvetnim radnicima iz prethodnih godina”, a od Ružiča očekuju izmene zakona u obalsti kako bi se rukovođenje školama poverilo kadtrovima iz škola, a obrazovne ustanove “oslobodile bahatih partijskih direktora koji nemaju nikakvu odgovornost za nedela koja čine”. Otuda zahtevaju da se direktori škola biraju na osnovu mišlkenja nastavničkih  veća i odluka  školskih odbora.

– Prema izjavama dosadašnjeg ministra i stare-nove predsednice Vlade obrazovni sistem je spreman za on lajn nastavu u bilo kom trenutku.To praktično znači entuzijazam prosvetnih radnika, plus lična sredstva za izvođenje nastave i povrh toga „prinudno“ snimanje TV časova bez nadoknade. Za već preopterećene prosvetne radnike, mnogo je, zaključuje se u obraćanja kragujevačkih sindikalaca ministru Branku Ružiću..

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari