uljeUlje, foto: Ingolf Hatz / ImageSource / Profimedia

Ulje avokada sadrži više od 14 minerala, esencijalne aminokiseline, vlakna, vitamine B-kompleksa, vitamin K…

Ulje avokada sadrži više od 14 minerala, esencijalnih aminokiselina, vlakana, vitamine B-kompleksa, vitamin K i još mnogo toga.
Ulje avokada je prirodno ulje koje se dobija ceđenjem pulpe avokada. Skoro 70% ulja avokada čini zdrava oleinska kiselina, mononezasićena omega-9 masna kiselina.

Ova masna kiselina je takođe glavni sastojak maslinovog ulja i smatra se delimično odgovornom za njegove koristi po zdravlje. Pored toga, oko 12% ulja avokada je zasićena mast, a oko 13% je polinezasićena mast.

Ulje avokada ima visok odnos omega-6 prema omega-3 (13:1), a obično želimo odnos od oko 3:1 ili 2:1 za bolje zdravlje. Ali ovo ne bi trebalo da bude zabrinutost, jer je ukupna količina omega-6 relativno mala.

Većina istraživanja sugeriše da je ishrana bogata nezasićenim mastima korisna za zdravlje i može smanjiti rizik od hroničnih stanja poput srčanih bolesti i demencije, piše Healthline.

Kako koristiti ulje avokada

Iako smo navikli da koristimo druga ulja u kuhinji, sledećih nekoliko primera kuvanja sa uljem avokada bi mogli da vas nateraju da se predomislite i date mu više prostora na svojim policama u budućnosti.

ulje avokada
Ulje avokada, foto: Milena Khosroshvili / Alamy / Alamy / Profimedia

1. Marinada

Zbog svog laganog i svežeg ukusa, ulje avokada je savršeno za mariniranje mesa, morskih plodova i povrća. Najmanje dva sata pre pečenja dodajte ulje avokada u omiljene začine i marinirajte meso. Za bolji ukus ostavite marinadu preko noći, piše Zivim.hr.

2. Prženje

Iako ulje za prženje nije uvek dobro poznato jer može postati loše po naše zdravlje zbog hemijske strukture koja se raspada, to nije slučaj sa uljem avokada. U stvari, ovo ulje je daleko najbezbednije za prženje na visokoj temperaturi zbog izuzetno visoke tačke dimljenja, čak 260 °C, dok maslinovo ulje ima tačku dima od 210 °C. Pošto ima lagan i svež ukus, ulje avokada je savršeno za dinstanje hrane na šporetu. Dakle, sledeći put kada naiđete na maslinovo ulje u receptu, pokušajte da ga zamenite avokadom.

3. Prelivi

Ulje avokada je savršen način za pripremu preliva jer je puno zdravih masti. Za preliv za salatu biljno ulje zamenite uljem avokada i dodajte majonez ili jogurt, limunov sok, beli luk, so i biber i začine koje volite.

Zdravstvene koristi ulja avokada

 

Bogat antioksidansima

Vitamin E, antioksidans koji ovo ulje sadrži, pomaže u zaštiti ćelija od oksidativnog oštećenja.

Apsorpcija hranljivih materija

Ulje avokada je dobar izvor mononezasićenih masti, koje mogu poboljšati apsorpciju vitamina rastvorljivih u mastima (A, D, E i K) i drugih hranljivih materija iz hrane.

Zdravlje kože

Lokalna primena ili konzumacija ulja avokada može doprineti hidrataciji kože i pomoći u smanjenju simptoma psorijaze i ekcema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari