Označen početak obnove rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu 1Foto: R. Balać

Na 220. rođendan bana Josipa Jelačića simboličnim oslikavanjem siluete na zidu njegove rodne kuće označen je početak njene obnove u petrovaradinskom Podrgađu.

Ispod siluete bana stajaće pločica s natpisom: „Na ovome mjestu, 16. listopada 2021. godine, Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji, krovna institucija hrvatskoga naroda na ovim prostorima, obojilo je lik bana Josipa Jelačića kao simbolični početak radova na obnovi njegove rodne kuće. Svoj doprinos punini lika Bana dala je i Vlada Republike Srbije, u znak pružene ruke i mosta između srpskoga i hrvatskoga naroda za generacije koje dolaze poslije nas.“

Rodna kuća bana Jelačića prošle godine je uz pomoć države Srbije otkupljena i predata na upravljanje Hrvatskoj nacionalnoj zajednici.

Rođendan bana Jelačića jedan je od četiri nacionalna praznika koji slave Hrvati u Srbiji. Tim povodom uz izvođenje himni „Bože pravde“ i „Lijepa naša domovino“ u Jelačićevoj rodnoj kući svečano je obeležen početak radova na njenoj obnovi.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, kao izaslanik predsednika Republike, podsetila je da je pre godinu dana na osnovu dogovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, banov rodni dom predat na upravu hrvatskoj zajednici.

Ona je kazala da „danas ponovo potvrđujemo čvrstu želju ne samo da čuvamo kulturno nasleđe već i opredeljenje da gradimo bolje odnose i razumevanje između srpskog i hrvatskog naroda“.

„Istorija nas je naučila da narodi koji vekovima dele isti životni i kulturni prostor u ime zajedničke budućnosti moraju da grade mostove saradnje i razumevanja. Samo dijalogom, čuvajući mir i stabilnost, možemo da učvrstimo poverenje između dva naroda čemu Hrvati u Srbiji, kao i Srbi u Hrvatskoj imaju značajnu ulogu“, kazala je Gojković.

Ona je dodala da su svi nivoi vlasti u Srbiji podržali otkup i obnovu kuće stare skoro tri veka. Navela je da je država pomogla očuvanju hrvatskog odeljenja u školi u Bačkom Monoštoru, proširenju mreže profila u školama na hrvatskom jeziku, obnovi doma kulture u Tavanktu i nastavku izgradnje Hrvatske kuće u Subotici, kao i osnivanje centra u kojem će se nalaziti sedišta više hrvatskih institucija i održavati kulturne manifestacije. Ministarstvo kulture pomoglo je 14 kulturnih projekata hrvatske zajednice, rekla je Gojković i nagasila da će država Srbija nastaviti saradnju sa Hrvatskim nacionalnim vijećem, istakavši da je to zajednička obaveza u očuvanju suživota i nastavka međusobnog poštovanja.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović podsetio je da su „Srbi i Hrvati u 19. veku stvarali istoriju i borili se za slobodu i ostvarivanje onih prava koja su tada bila nedostižna, a koja su i ban Josip Jelačić i general Đorđe Stratimirović i mnogi drugi nacionalni delatnici videli kao ideal. Njihov ideal je bilo zajedništvo naspram podela, zajedništvo i dobra volja naspram svih negatdivnih pojava koje smo među nama imali, posebno u 20. veku, u istoriji koja baš nije bila naklonjena Srbima“.

Pored već pobrojanih projekata za hrvatsku nacionalnu zajednicu u Vojvodini, Mirović je rekao da je na njegovu inicijativu prihvaćen projekat obnove crkve Svetog Jurja, koja se nalazi u Podgrađu i u kojoj je kršten ban Jelačić.

Predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić izrazila je zadovoljstvo što predstavnici obe države „šalju poruke saradnje i razumevanja između dvaju naroda iste države i između istih naroda dvaju država“.

„Borili smo se nekada pod isto zastavom, borićemo se i dalje  da Hrvati u Srbiji dobiju garantirane mandate u Skupštini, dovoljna sredsdtva za rad Vijeća, pozitivnu sliku u medijima, registar materijalne i nematerijalne kulturne baštine, zaštitu kulturnih dobara Hrvata u Srbiji i sve  ono malo koje nama znači i pokazuje da smo stali opet pod istu zastavu, baš kao što to pokazuju pokrajina Vojvodina i Grad Novi Sad“, rekla je Jasna Vojnić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari