Pacijenti sa oslabljenim imunitetom i dalje u riziku od kovida 1Foto: Radmila Marković

Pacijenti sa oslabljenim imunitetom, pogotovu oni koji boluju od najtežih bolesti i dalje su pod velikim rizikom da u slučaju zaražavanja virusom covid – 19 dobiju tešku formu bolesti koja zahteva bolničko lečenje ili se može završiti i smrću, upozoravaju predstavnici Udruženja obolelih od limfoma „LIPA, Udruženja obolelih od reumatskih bolesti Srbije ORS i Udruženja transplantiranih i pacijenata koji čekaju transplantaciju organa – „Zajedno za novi život“.

Prema rečima predstavnika ovih udruženja, pod najvećim su rizikom pacijenti u procesu aktivne hemioterapije, hematoonkološki pacijenti, oni koji su na dijalizi i sa hroničnom bubrežnom bolešću.

U riziku su i pacijenti koji primaju imunosupresivnu terapiju, oni koji imau primarne imunodeficijencije, transplantirani pacijenti, kao i oboleli od htroničnih artritisa i sistemske belesti vezivnog tkiva.

Kako bi edukovali javnost o problemima i izazovima sa kojima se ovi pacijenti suočavaju od početka pandemije, ova tri udruženja kreirala su brošuru koja sadrži sve potrebne informacije o načinima zaštite pacijenata koja se vakcinišu, ali i o mogućim posledicasma onih koji to ne učine.

Maja Kocić, predsednica Udruženja „LIPA“ kazala je da je ideja ove kampanje da pomognu pacijentima i njihovim porodicama da lakše prebrode sve poteškoće koje mobu nastati kao posledica zaražavanja korona virusom.

“ Naš cilj je da kroz ovaj projekat, zajedničkim snagama delujemo pre svega na podizanje svesti opšte javnosti o značaju imunizacije uopšte, a naročito kod pacijenata sa oslabljenim imunitetom“, rekla je doktorka Mirjana Lapčević predsednica Udruženja obolelih od reumatskih bolesti Srbije (ORS).

Mladen Todić, predsednik Udruženja transplantiranih i onih koji čekaju transplantaciju organa „Zajedno za život“ ukazao je na neophodnost da se transplantirani pacijenti i pacijenti koji se nalaze na listama čekanja za transplantaciju organa zaštite od svih mogućih vrsta infekcija, a najviše od infekcije korona virusom.

„To je jedini način da se očuva presađeni organ, ali i očuva zdravlje onih koji čekaju na transplantaciju organa“, rekao je Todić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari