Palmer za TV Vijesti: Kohabitacija je svuda teška, saradnja neophodna 1Foto: AFSAtube/ youtube

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Aziju Metju Palmer ocenio je da je partnerstvo Sjedinjenih Američkih Država sa Vladom Crne Gore prilično dobro i konstruktivno.

Palmer je u intervjuu za TV Vijesti istakao da je kohabitacija teška svuda, pa i u Crnoj Gori, te da su uvereni u uključenost spoljnih aktera na crnogorskoj političkoj sceni.

Juče i danas sam imao dobre sastanke s predsednikom, premijerom i članovima Vlade. Po pitanju politike, Vlada kaže da je posvećena članstvu Crne Gore u EU, da je posvećena tome da bude dobar partner NATO-u”, kazao je Palmer.

Prema njegovim rečima, “neke korake koje je ova Vlada preduzela koje treba prepoznati kao pozitivne, uključujući smenu jednog od svojih ministara zbog negiranja genocida, kao i usvajanja rezolucije koja je, mislim prikladno i s poštovanjem, označila godišnjicu genocida u Srebrenici”.

“Predsednik, zamenik premijera i ministar spoljnih poslova otputovaće u Srebrenicu na komemoraciju. To je važna poruka susedima Crne Gore”, kazao je on i dodao da ima još puno posla.

Kao partneri i saveznici SAD će sarađivati sa predsednikom i Vladom, a cilj su unapređivanje reformi koje će Crnu Goru još više približiti članstvu u EU, napredak u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala i promovisanje slobode medija.

Prema njegovim rečima, kohabitacija je teška i u SAD-u i u Francuskoj i u Crnoj Gori.

“Predsednik ima određene odgovornosti, obaveze i ovlašćenja koja su definisana Ustavom. Biće neophodno da predsednik, premijer i Vlada sarađuju kako bi unapredili interese Crne Gore. Mislim da smo to jasno mogli videti u slučaju smjene ministra Leposavića, koja je uključivala saradnju između elemenata vladajuće koalicije, Vlade i opozicionog DPS-a”, objasnio je Palmer.

Komentarišući optužbe crnogorskih zvaničnika za direktno mešanje Beograda u unutrašnje stvari Crne Gore, Metju Palmer je kazao kako su (SAD) “potpuno uvereni u uključenost trećih strana, soljnih aktera, na crnogorskoj političkoj sceni”, apostrofirajući širenje dezinformacija putem interneta.

“Mislim da je važno da crnogorska javnost ima poverenje da politiku zemlje vode predstavnici koje su oni odabrali kako bi unapređivali njihove interese. Ovo je područje na kojem smatram da treba da budemo veoma pažljivi. Ali ovo nije izazov s kojim se suočava samo Crna Gora. I mi smo se u SAD-u suočili s istim izazovom. Rusija je bila iza brojnih ozbiljnih pokušaja”, kazao je Metju Palmer za TV Vijesti.

Na pitanje da li bi de sankcije američkog predsednika Džozefa Bajdena mogle da odnose i na Beograd, Palmer je kazao kako se odluke po pitanju sanckija donose kao dio disciplinskog procesa i pažljivo razmatraju i sprovode.

“Sad nisam u poziciji da s vama unapred podelim neke odluke po pitanju sankcija, ali mislim da ovlašćenja po pitanju modernizovanog i ažuriranog režima sankcija za područje Balkana pružaju SAD-u važno sredstvo za unapređenje naše vizije ovog regiona kao stabilnog, prosperitetnog i miroljubivog.”

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari