Pametni uređaji za reciklažu stižu u Zrenjanin 1Foto: naled

U Zrenjaninu je počelo postavljanje pametnih uređaja za reciklažu ambalažnog otpada, najavljeno je danas na lansiranju projekta „Recikliraj pametno“, u Gradskoj kući u Zrenjaninu.

Projekat se realizuje kroz program nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj a zajednički ga sprovode GIZ i NALED sa nekoliko kompanija.

Tim povodom  Zrenjanin je posetila ministarka za evropske poslove i klimatska pitanja Nemačke Ana Lirman koja je izrazila podršku te države Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana u sprovođenju zelene agende.

„Čistija životna sredina i bolje upravljanje otpadom u kontekstu klimatskih promena ključni su za sve zemlje regiona na njihovom putu ka EU, a naročito za njihove građane i građanke“, navela je Ana Lirman.

Kako navode u NALED-u. uvođenje pametnog sistema odlaganja otpada ide u prilog apsolutno svima, jer je reč o izuzetno efikasnoj metodi koja može da pomogne da se već u prve tri godine prikupi više od 90 odsto ambalažnog otpada.

„Naš cilj je da u Zrenjaninu za godinu dana sakupimo 30 odsto od plasiranih proizvoda obeleženih nalepnicom „recikliraj“, što bi pokazalo da je ovakav model održiv i da se može primeniti i u drugim gradovima i opštinama“, izjavila je izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

Ideja je da se građani podstaknu na ovakav vid odlaganja mabalažnog otpada što će dobijati bodove i popuste za kupovinu u maloprodajnim objektima gde će biti postavljeni pametni aparati za reciklažu.

„Ceo proces, od markiranja proizvoda do sakupljanja ambalažnog otpada, je potpuno nov u Srbiji i za nas je važno da vidimo kako će građani reagovati na ovakav vid reciklaže ambalažnog otpada. Sistem nam omogućava da imamo informaciju o popunjenosti pametnih mašina, što će olakšati sakupljanje otpada. Svi procesi u okviru projekta biće praćeni i optimizovani u skladu sa potrebama građana“, objasnila je direktorka Sekopaka Violeta Belanović Kokir.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari